Hesaplamalar

Yumurtlama Hesaplama – Yumurtlama Dönemi (Ovülasyon) Hesaplama

yumurtlama hesaplama

Aşağıdaki yumurtlama hesaplama aracını kullanarak tahmini yumurtlama döneminizi ve gebelik için en elverişli tarihleri bulabilirsiniz. Bu hesaplama “ne zaman hamile kalabilirim?” sorusunun tahmini cevabını verir.


Son adet kanamasının başladığı tarihi (ilk günü) ve kaç gün arayla adet gördüğünüzü aşağıda kutucuklardaki uygun yerlere giriniz.



Yumurtlama Hesaplama - Yumurtlama Dönemi (Ovülasyon) Hesaplama 1

(Her ay aynı tarihte adet görenler gün sayısını 30 girebilirler.)

Kadınlar ortalama her ay (28 gün arayla) adet görürler. Tekrarlayan bu olaya adet döngüsü (menstural siklus) adı verilir. Kanamanın başladığı ilk gün, bu döngünün 1. günü kabul edilir. Adet döngüsü menopoz dönemine girinceye kadar tekrarlar.

Kadınlar bu adet döngüsünün belli dönemlerinde üreme fonksiyonu kazanırlar. Erkeklerde ise üreme fonksiyonu süreklidir.

Her adet döneminde gelişen hormonal değişiklikler rahmi kalınlaştırır ve gebeliğe hazırlar. Eğer yumurtlama ile serbest kalan yumurta, döllenir ve rahime yapışırsa gebelik süreci başlar. Gebelik oluşursa adet döngüsü sonlanır. Ancak döllenme olmazsa hormonlar geriler, kalınlaşan rahim duvarı yıkılır ve bir miktar kanla atılır. Bu durum adet (mensturasyon) kanaması olarak bilinir.

Her adet döngüsü gebeliğe hazırlık anlamına gelir. Yani rahim her adet döneminde gebeliğe elverişli hale getirilir. Eğer gebelik oluşmazsa döngü sonlanır ve bir sonraki döngü başlar.

Yumurtlama Hesaplama Ne İşe Yarar?

Yumurtlama dönemi, gebe kalma olasılığının en yüksek olduğu dönemdir. Bundan dolayı hem gebe kalmak isteyenler hem de gebelikten kaçınmak isteyenler (doğum kontrol yöntemi olarak) bu dönemi bilmek isterler.

yumurtlama hesaplama

28 gün arayla adet olan bir kadının adet (menstural) döngüsü:

  • İlk 14 günlük kısma foliküler evre adı verilir. Yumurta bir kesecik içerisinde olgunlaşır. Yumurtayı içeren bu keseye folikül adı verilir. İlk 14 günde FSH adlı hormonun etkisiyle folikül olgunlaşır.
  • Döngünün 14. gününde olgunlaşan folikül yırtılarak (çatlayarak) yumurtayı serbest bırakır. Yumurtlama (ovülasyon) adı verilen bu olaydan sonra yumurta döllenmeye hazırdır. Hipofiz bezinden salgılanan LH isimli hormonun ani yükselmesinin yumurtlamaya neden olduğu düşünülmektedir.(bkz: Hipofiz bezi nedir?)
  • Tüplere geçen yumurta 1-2 gün canlı kalır. Bu süreçte döllenmeyi bekler. Döllenme olursa ilerleyerek rahime yapışır. Döllenme olmazsa günler içerisinde hormonlar geriler ve yumurta adet kanaması ile atılır. Her ay bir yumurta serbest kalarak döllenmeyi bekler.

Ne zaman hamile kalabilirim?

  • Sperm kadın üreme kanalında 5 güne kadar (ortlama 2 gün) yaşayabilir. Aynı şekilde yumurtlama sonrası serbest kalan yumurta da yaklaşık 1-2 gün yaşar. Yani yumurtlamadan önceki 5 gün ve sonraki 2 gün hamilelik olasılığının olduğu aralıktır. Özellikle yumurtlama öncesindeki 2 gün ve yumurtlama sonrasındaki ilk 24 saat gebelik şansının en yüksek olduğu dönemdir.

Yumurtlama dönemi hesaplama kabaca şu şekilde yapılır. Gelecek adet tarihinden 14 gün çıkarılarak yumurtlama tarihi bulunur.

Yumurtlama Dönemi Belirtileri

Yumurtlama ile hormonlarda değişiklikler görülür. Progesteron hormonu artarken östrojen düşer. Bu değişiklikler bazı kadınlarda belirtilere neden olur. (Her kadında bu belirtiler görülmeyebilir.)

  • Vücut sıcaklığında artış: Artan progesteron hormonunun etkisi ile vücut sıcaklığında yükselme görülür. Bazı kadınlar bu artışı hissedebilirler.
  • Akıntı miktarında ve kıvamında değişiklik: Yumurtlamanın olduğu dönemlerde vajinal akıntı miktarı artar. Ayrıca akıntının kıvamı da değişir.  Çiğ yumurta beyazına benzer bir kıvama gelir. Bu değişiklik spermin kadın üreme kanalında daha rahat hareket etmesini ve daha uzun yaşamasını sağlar.
  • Yumurtlama ağrısı (Mittelschmerz): Bazı kadınlar yumurtlama öncesi dönemde hafif ağrı hissedebilir. Bu ağrının süresi kişiye göre değişkenlik gösterir. Hafif bir rahatsızlık şeklinde hissedilebilir.
  • Memelerde hassasiyet
  • Cinsel istekte artış
  • Karında şişkinlik
  • Rahim boynunda (serviks) değişiklik görülebilir. Rahim boynu daha yumuşak bir hal alır ve yükselir.

Adet döngüleri düzensiz olan kadınlarda, yumurtlama hesaplama sonuçları yanıltıcı olabilir.

Yazar Hakkında

Dr Cömert Arıcı

19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu, tıp doktoru. 2011 yılında tıp fakültesinden mezun olduktan sonra 6 yıl Ordu Devlet Hastanesi acil servisinde görev yaptı. Özel İstanbul Onkoloji Hastanesi'nde meslek hayatına devam etmekte.

error: Kopyalama yasak! Anlayışınız için teşekkürler.