WBC Nedir? Yüksekliği Neden Olur?

WBC yüksekliği

WBC, beyaz kan hücrelerinin ingilizce kısaltılmış şeklidir. Açılımı White Blood Cell olan bu hücreler, dilimize beyaz kan hücreleri veya akyuvar olarak çevrilmiştir. Bu hücreler vücut savunmasından sorumlu şekilli kan elemanlarıdır.  Beyaz kan hücrelerinin ömrü 13 ila 20 gün arasındadır.

WBC (Lökosit) Nedir?

Beyaz kan hücreleri, akyuvar veya lökosit olarak da bilinen vücudun temel savunma hücreleridir. Yani WBC, akyuvar, lökosit, beyaz küre ve beyaz kan hücreleri aynı anlama gelir ve aynı kan elemanlarını ifade eder. Peki bu kan elamanları nedir ve ne işe yararlar?

Mikroorganizmalara ve hastalıklara karşı vücudu savunan temel hücrelerdir. Yani savunma sisteminin yanıtı hakkında bize bilgi verir.  Belli seviyelerin altında olması vücut savunmasının ciddi derecede çöktüğünü gösterir.

Bir kan tahlili sonucunu (hemogram) baktığınızda lökositler ile birlikte alt gruplarının da sayısı yazmaktadır. Lökositler 5 alt gruba ayrılır. Bu alt gruplar:

WBC lökosit alt grupları

 

  • Nötrofiller (GRAN, granülositler): Temel olarak bakteriyel enfeksiyonlarda, kronik iltihabi durumlarda, tümörlerde ve ilaçlara bağlı yükselir.
  • Lenfositler (LYMP): Özellikle virüs enfeksiyonlarında, lenfoid lösemide, ilaç ve alerjik reaksiyonlarda yükselir.
  • Monositler (MON): İltihabi durumlar, enfeksiyonlar, kemik iliğinde kontrolsüz çoğalma ve tüberkülozda artar.
  • Eozinofiller (EO): Alerjik durumlarda, astım, ilaç alerjilerinde, parazit ve bazı mantar enfeksiyonlarında yükselir. (bkz: Eozinofil nedir?)
  • Bazofiller (BASO): Alerjik ve aşırı duyarlılık reaksiyonlarında, bazı enfeksiyonlar ve tiroid bezinin yavaş çalışması (hipotiroidizm)

WBC (Lökosit) Normal Değeri;

  • Erken doğan bebeklerde  9.00 – 30.00 mcL
  • 0-1 ay arası    9.40 – 34.00 mcL
  • 2-12 ay arası  5.00 – 19.50 mcL
  • 1-3 yaş arası  6.00 – 17.50 mcL
  • 4-5 yaş arası  5.50 – 15.50 mcL
  • 6-15 yaş arası 4.50 – 13.00 mcL
  • 15 yaş üstünde  4.50 – 11.00 mcL

WBC (Lökosit) Yüksekliği Nedenleri

Lökosit yüksekliği çoğu enfeksiyonda ve iltihabi hastalıklarda görülebilir. Lökosit yüksekliği temel olarak şu mekanizmalar ile olur:

  1. Vücuttaki iltihabi bir duruma yanıt olarak
  2. Kemik iliğinde kontrolsüz çoğalma(lösemi gibi) sonucu
  3. Kemik iliğinde lökositlerin çoğalmasını uyaran ilaçların kullanımı

Enfeksiyonlar: Vücudun temel savunma hücreleri oldukları için mikroplara karşı çoğalarak mikropları yok etmeye çalışırlar. Bu savunma cevabı insan yaşamının devamı için vazgeçilmezdir. Özellikler bazı bakteriyel enfeksiyonlarda yükseklik daha belirgindir. Örnek vermek gerekirse:

  • Bademcik iltihabı
  • Akut sinüzit
  • Akut faranjit
  • Zatürre
  • Tüberküloz (verem)
  • Akut bronşit
  • Böbreğe sıçrayan idrar yolları enfeksiyonları (pyelonefrit)
  • Yumuşak doku enfeksiyonu (selülit gibi)
  • Kemik enfeksiyonu
  • Bazı barsak enfeksiyonları
  • Apandisit , divertikülit
  • Abseler

Enfeksiyonlarda genellikle ateş, titreme, kırgınlık, baş ağrısı gibi belirtiler eşlik eder.

İltihaplar (enflamasyon): Herhangi bir mikrobik enfeksiyon olmadan gelişen iltihabi durumlarda da yükseklik görülebilir.

  • Ciddi travmalar sonucu iltihabi süreç ve iyileşme süreci başlar.Böylece lökositler yükselebilir.
  • Cilt altına kanamalar (hematomlar)
  • Eklem iltihapları (artrit)
  • Vücudun herhangi bir yerinde damar tıkanıklığı sonucu gelişen iltihabı süreçlerde de WBC yüksekliği görülür. Kalp krizi, akciğer damarına pıhtı atması (pulmuner emboli), inme, DVT (bacak toplardamarlarına pıhtı oturması), barsak damarlarına pıhtı oturması gibi…
  • Pankreas iltihabı
  • Yanıklar

Dalağın alınmış olması: Yaşlanmış, ömrünü tamamlamış kan hücrelerinin yıkımında görevli olan dalağın ameliyatla alınmış olması veya kendiliğinden işlevsiz kalması sonucunda WBC yüksekliği görülür.

Lösemiler: Kemik iliğindeki beyaz kan hücrelerinin kontrolsüz çoğalması ve kana geçmesi sonucu oluşan lösemilerde ciddi lökosit yüksekliği görülür. Akut lenfositik lösemi (ALL),  akut miyelojenik lösemi (AML), kronik miyeloid lösemi (KML), kronik lenfositik lösemi (KLL) gibi…

Alerjiler: Özellikle şiddetli alerjik reaksiyonlarda WBC yüksekliği olur.

İlaçlar: Steroidler (kortizol gibi), epinefrin , nefes açıcı olarak kullanılan albuterol, kan sulandırıcı olarak kullanılan heparin, duygudurum düzenleyici olarak kullanılan lityum lökosit yüksekliği yapabilirler.

Diğer Nedenler: Aşırı duygusal veya fiziksel stres, aşırı sigara içimigebelik, romatoid artrit , şeker koması (DKA) gibi durumlarda da WBC yüksekliği görülebilir.

66 Yorum

  • Benim 10 yasinda kizim var wbc 12.78 Ne% 75.0 Ly% 17.6 NE# 9.59. EO# 0.31 PDW 16.0ALT 54 AST 58 CRP 3.93 sedimantasyon 12 idrar yolu enfeksiyonu yok bogaz agrisi yok atesi yok sadece kusmasi vardi bas agrisi vardi acile getirdik 2 gundur hastanede yatiyoruz bu sonuclara gore yatmamiz normalmi acaba.

  • Sürekli halsizligim var ara ara sancilarim ellerimde parmaklarimda 4 gündür de kızariklik sizinti ve diken gibi batmalar

  • Kolay gelsin oğlum iki yaşında ve değerleri wbc 15 hct 31.5 %mon ise 12.5 çıktı diğerleri hep referans aralığında normal değerde sizce ne yapmalıyız.

  • Merhaba , 25 yaşındayım WBC değerim 13,19 – Lymph 5,04 – mono değeri ise 1,01 çıktı. Bu oranlar yüksek mi? Ne yapmam gerekiyor?

    • Bizim bildiğimiz referans aralığına göre yüksek ancak laboratuvara göre değişebilir. Hafif bir yükseklik olduğu için bunun yüzlerce sebebi olabilir. Şikayetinize göre doktorunuzun değerlendirmesi gerekir.

  • Benim eşim wbc 24 . bin crp 108 . ve ayagını kestiler. Bu oranlar sürekli yükseli ve düşüyor bunun nedeni nedir?

  • Siddetli karin agrisiyla apandistten suphelenerek hastaneye gittim. Ultrasonda apandist boyutu normal cikti. İki farkli doktor muayene etti ve apandist olma ihtimalinin dusuk oldugunu buyuk ihtimalle ishal olacagimi soylediler ve barsaklarimdan ishal olacakmisim gibi sesler geliyor ama olmadim. 2 adet antibiotik ve agri kesici ilaclar verdiler 1 gun sonra siddetli agrim kalmadi hatta bitti diyebilirim fakat kan degerlerimde yukseklik farkettiler. Bu ilaclari kullandiktan sonra degerlerim normale doner mi?
    WBC:17.77
    LYM#:1.71
    LYM%:9.6
    CRP:4.9

    Cevabiniz icin simdiden tesekkurler.

  • merhaba,
    crp değerim 5,61mg/L (ref: 0-5)
    wbc değerim 10,58 10^3/µL (ref: 4-10)
    25-Hidroksi vitamin D değerim 16,23 ng/ml (ref : 20-50)

    dizlerim bacaklarım ve sırtımda sürekli bir ağrı ve genel olarak sürekli bir yorgunluk mevcut. hemogram testinde diğer değerlerim hep referans aralıklarında idi sadece bu üç değer referans aralığında değil. bu yorgunluk ve kemik ağrıları iltihap nedeni ile yada D vitamini eksikliğinden olabilir mi?

  • Merhaba
    Ben 39 yaşındayım ve wbc sonucum sürekli 17,00 üzeri çıkıyor enfeksiyon hastalıklarına gittim antibiyotik verdi geçer dedi bu süreç sürekli bu şekilde devam ediyor bu değer normal midir?

  • Merhaba benim kızım 2,5 yaşında dün gece hafif ateşi vardı ve sinek ısırdığından bacağı çok ağırıyordu halsizlikde vardı acile götürdük talik yapıldı wbc 18.1 çıktı hiç bir ilaç tedavi vermeden gönderdiler şuan çocuğum iyi ateş yok halsizlik yok ne yapmalıyım

  • 4.5 yaşındaki oğlumun antibiyotiği 4 gün önce bitti. bu sabah yapılan tahlillerinde lökosit sayısı 3,96 mcv 76,1 nötrofil % 40,7 nötrofil 1,61 ve diğer değerleri normal sınırda çıktı .. doktor enfeksiyon kaynaklı olabilir ancak yinede hematologun görmesi iyi olur dedi. çok endişeliyim. kötü bir şey olur mu..

    • Genellikle enfeksiyonlara bağlı bu düşüşler görülse de doktorunuzun dediği gibi hematolojinin değerlendirmesi en sağlıklısı. Doktorunuzun dediğinden fazlasını söyleyemiyoruz. Geçmiş olsun

  • Slm ben emine 34 yasindayim Wbc sonucum 10.61 cikti ama crp aonucu 0.28 cikti kanda enfeksiyon var dedi ama dahiliye dedi crp normal enfeksiyon icinde ilaca gerek yok dedi dogru mu acaba

  • Merhaba, oğlumu 6 yaşında 2 hafta önce yüksek ateşten götürdük, testler sonucu kanda mikrop oranı yüksek cikti ve antibiyotik verdi. Yaklaşık 5 veya 6 gün kullandık bıraktıktan 3 gün sonra tekrar yuksek ateşle acile gittik yine test yapıldı testler temiz cıktı serum takıldı. Ama aynı antibiyotiğe devam etmemiz söylendi ve yine 2 gün sonra tekrar ateş cıktı. Bu sefer akciğer röntgen, ultrason ve kan tahlilleri yapıldı ve hepsi temiz cıktı. Antibiyotiği hemen bırakmanızı söyledi doktorumuz. Başka ne yapmalıydı WBC 9,5 RBC 5,1 cıktı. Şimdiden teşekkürler

  • Wbc 3,53 hgb 9,5 hct 32,4 sağlık ocağında tahlil yaptırdım aile hekimimiz beyaz kanım çok düşük olduğunu lösemi olma ihtimali olabileceğini acilen dahiliye hekimine görünmemi soyledi dahilyeye gittim ama doktor sadece kan hapı yazdı okadar sizce ne olabilir. Simdiden teşekkürler

  • Merhabalar. Yeğenimin wcb değeri 21.2 kusma ile hastaneye götürdük serum bağladılar. Doktoru kan sonucuna göre bişeyi yok salgın var dedi. İlaç yazdı ama bu değere göre sorun nedir acaba ne yapmamız gerekir. Şimdiden teşekkürler.

    • Salgınlarda, kusmalarda, ishallerde, bazı gıda zehirlenmelerinde ve birçok iltihabi durumda yükselebilir. Bu durumda değerlendirmeyi yapan doktorunuzun önerilerine uymanız gerekir.

  • Merhaba, ağır ruhsal çöküntü içindeyken ve gribal enfeksiyonum varken kan verdim,wbc değerim 15 çıktı ve crp 3.23 çıktı, yani enfeksiyon kaynaklı olmadığı anlaşıldı. Kendimi sağlıklı hissediyorum(ruhsal durumum hariç) yorumunuzu almak istiyorum.

  • Merhaba ben göz ağrısından dolayı göz doktoruna gittim doktor gözümün arkasında bir şişlik olduğunu ve nörolojiye görünmem gerektiğini söyledi nörolojiye de gittim ilaçlı ve ilaçsız mr olarak 2 mr istedi kan tatlılı birde. Kan tahlili sonuçları cıkmış WBC 13.50 *MPV 9.8 *NE# 10,4 EO% 0,7 çıktı sonuçlar normal mi?

  • Merhaba, 34 yaşındayım benim wbc degerlerim ve diğer değerlerim yüksek hiç düşmüyor. 22 binlerde sürekli hemotolojiye gidiyorum yalnız kemikten ilik alcaklar bundan korkum var. Nasıl bi yol izlemeliyim benden kemik iliği hastalığı yada kan hastalığından şüphelendiler çok korkuyorum.

    • Merhaba,
      Erken ve kesin teşhis adına yaptırmanızı öneririz. Eğer teşhis koyulursa tedavi şansı doğacaktır. Bu bir teşhis yöntemi ve geciktirmeniz size hiçbir faydası olmayacaktır. İlik örneğinin yerini tutabilecek bir yöntem maalesef yok. Geçmiş olsun.

  • 55 yaşındayım bacaklarımda ağrı var bu nedenle fizik tedaviye gittim WBC değeri 11.5 çıktı bu değer çok mu kötü?

  • İyi akşamlar benim kayınvalidem ateş üşüme baş ağrısı şikayeti ile doktora gitmiş doktor tam kan sayımı istemiş bunun sonucunda wbc 27.000 çıkmış kayınvalidem 59 yaşında bunun sonucunda nasıl bir yol izlemesi gerekiyor bilgilendirirseniz çok sevinirim teşekkürler

    • Ateş, üşüme ile birlikte bu tahlilin yüksek olması genellikle enfeksiyonu düşündürür. Tabi doktorunuzun ne düşündüğü önemli. Neden yükseldiğini araştırmak gerekir. Muayene, diğer tahliller bir bütün olarak değerlendirilir. Doktorunuzun önerisini almanız daha sağlıklı olacaktır.

  • Merhaba benim çocuğum okuldan enfeksiyon aldı öpücük hastalığına yakalandı. 2.5 hafta okula gidemedi karaciğere vurdu ast alt değerlerimiz 686 lara kadar çıktı. Kan pıhtılaşması oldu çocuk polikliniği, hemotoloji onko. polikliğine sevk etti enfeksiyon sonrasında gelişen transaminaz yüksekliği nedeniyle izlenen hastanın WBC3.33 PLT 155.000 saptanmıştır. Tarafınızdan değerlendirilmesi rica olunur demiş çocuk doktoru. WBC 3.33 HCT 37.8 NEUT 1.41 3 gün kortizon kullandık antibiyotik kullandık 15 gün boyunca domuz gribi ilacı kullandık. Bu ilaçlarda değerleri etkilemiş olur mu? Sizce kan pıhtılaşması varmış çocuğumda bide beyninde 2.5 cm kistimiz var Rabbim cümlesinede benim çocuğumada acil şifalar versin. Amin. Çocuğumu kan pıhtısını gidermek için hangi gıdaları vermeliyim nasıl beslemeliyim?

    • Çok geçmiş olsun. Öpücük hastalığına neden olan virüs (EBV) bu durumlara neden olabilir. Kan değerlerini düşürebilir, karaciğer enzimlerini (transaminazları) yükseltebilir. İlaçlar kan değerlerini değiştirebilir ancak bu şekilde yapması beklenmez. Sonuç olarak doktorunuz değerleri normal görmemiş ki başka bölümlerinde değerlendirmesini istemiş. Doktorunuzun dediğinden farklı birşey söylememiz mümkün değil.

  • Merhaba, 4 gün önce 4 yaşındaki kızımın kulak altında şişlik oluştu doktora götürdük tahliller yapıldı ve lenf bezi iltihabı çıktı. Beyaz kan biraz yüksek 10.05 kırmızı kan biraz düşük dedi 10.05. Antibiyotik yazdı bir hafta sonra ise bi hemotolojiye görünmemizi istedi.

  • Merhaba benim oğlum 16 yaşında lise öğrencisi nikotin testi yaptırmak istiyorum . Ve diğer madde bağımlılığı testi de. Oğlum bazen sigara kokuyor şüpheleniyorum.. Hangi testi istemem lazım doktora gidince? tam kan sayımı testimi istemem lazım?

    • Tam kan sayımı bağımlılık ile ilgili bir bilgi vermez. Nikotin testi de son 24 saatte sigara içmemişse yine bilgi vermez. Diğer madde bağımlılıkları için, belli başlı maddelere bakılabilir. Bunu psikiyatri doktoru ile görüşmeniz gerekir.

  • Merhaba
    Son üç dönemde aylık aralıklarla tahlil yaptırıyorum. Şeker. tansiyon, kolesterol, kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorum. Hematoloji tahlillerimde WBC sonucu 14.8 olarak görülmektedir. Ancak doktorum beni hematoloji bölümüne yönlendirdi? Sebebi ne olabilir?

    • Enfeksiyonlar, ilikte aşırı üretim, ilaçlar… Yani birçok neden buna sebep olabilir. Sizi hematolojiye yönlendirme sebepleri bu ayrımın yapılmasını istemeleridir. Sadece bir değere bakarak yorumda bulunmak yanlış olur. Doktorunuz sizi muayene edecek, gerekli ek tetkikleri isteyecek gerekirse kendisi mikroskopla bakacak ve ona göre bir sonuca varacaktır.

    • Neden kaynaklı olduğunu sadece doktorunuz bulabilir. Bu testin yükselme nedenleri özet şekilde yazımızda yer almaktadır. Sadece teste bakılarak birşey söylenemez. Doktorun görmesi, muayene etmesi, sizlerden hikayesini dinlemesi, eski ve diğer testlere bakması gerekebilir. Bunun gibi çoğu test sadece yol gösterir, teşhis koydurmaz. Sağlıklı bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.

  • Merhaba ben Edirne’den yazıyorum .Çok yorgun ve bitkin bir durumdayım ve WBC değerim 2,23 çıktı. Düşük olduğu söylenildi acilde hematolojiye yönlendirdiler. Acaba çok mu düşük? Normal değer ne olmalı?

    • Evet değeriniz düşük. Tahlilin hemen yanında referans aralıkları bulunur, oradan alt sınıra bakabilirsiniz. Alt sınır laboratuvara göre değişkenlik göstermekle birlikte genellikle 3.5 – 4.5 arasındadır.

  • Merhaba ben Çorlu’dan yazıyorum benim çocuğum 4 yaşında ve 2 gündür çok kusuyor. Hastaneye götürdüm ve bulaşıcı virüs var dendi. Ve hala kusuyor. Acile götürdüm. WBC H 20.33 cikti.HGB L 12.6 HCT L 37.8 MCV L78.6 MCH L 26.2 PLT H 427 MPV L 8.9 LYMPH / H 12.7 NEUT #H 14,42 MoNo #H 2.58 çıktı. Tahliller ne yapmalıyım bilmiyorum. Ve hala kusuyor çocuk.Ateş.ishal yoK.

    • Evet çocuğunuzun tahlillerinde yükseklik var ama bu birçok iltihabi durumda, enfeksiyonda (bakteri, virüs…) görülebilir. İnatçı geçmeyen kusması varsa çocuk hastalıkları uzmanına tekrar götürmeniz faydanıza olacaktır.

  • Selam iyi çalışmalar, ben Van dan size yazıyorum. Benim torunum wbc testinde sonuc 60 çıktı. Ne yapmam lazım? Sekiz yaşında çocuk serum kullanıldı, antibiyotik kulandı yine de düşmedi. Wbc sonucu Van bölge hastanesinde.

    • Bahsettiğiniz rakam oldukça yüksek. Wbc enfeksiyon dışı nedenlerde de yükselebileceği için bunu araştırmak gerekir. Yani doktorun muayene etmesi ve değerlendirmesi gerekir. Torununuzu iyi bir pediatri uzmanına götürün. Bizim bunun dışında yapacağımız yorumlar sizleri yanıltır.

Yorum Yap