TSH Nedir? Yüksekliği, Düşüklüğü ve Normal Değerleri

tsh nedir, normal değerleri kaçtır

TSH (Tiroid Stimülan Hormon) tiroid bezini uyararak, tiroid hormonlarının üretilmesini sağlayan bir hormondur. Tiroid bezine bir anlamda “tiroid hormonu üret” komutu verir. Yazımızın devamında “TSH Nedir?” sorusunda daha ayrıntılı cevap vereceğiz.

TSH Nedir?

Beyin tabanındaki hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur. Kana salınan bu hormon, tiroid bezine ulaşır ve bezi uyarır. Bu uyarı sonucunda tiroid bezinden, T3 ve T4 isimli hormonlar (tiroid hormonları) üretilir. Kısacası tiroid hormonlarının seviyesini kontrol etmekle görevlidir.

Tiroid bezinde Triiodotironin (T3) ve tiroksin (T4) isimli iki hormon üretilmektedir. Yazımızın devamında bunlardan tiroid hormonları olarak bahsedeceğiz.

TSH hormonunun amacı tiroid hormonlarını (T3 ve T4) belli seviyede tutmaktır. Böylece vücudun ihtiyacı kadar tiroid hormon salgılanır.

Tiroid hormonlarının dengesi vücut ve ruh sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu hormonların az veya fazla olması vücuttaki çoğu yapıyı etkiler ve çeşitli belirtilere neden olur.

Tiroid bezi, vücudun ihtiyacı olan hormonları salgılayabilmek için yeterli TSH uyarısına (miktarına) ihtiyaç duyar.

TSH Normal Değerleri Kaçtır?

Yaşa göre normal değerler*

  • 4 gününü doldurmamış yeni doğan bebeklerde; 1 – 39 mU/L
  • Çocuklarda: 0.7-6.4 mU/L
  • Erişkinlerde:  0.4 – 4.2 mU/L

Labaratuvara göre bu değerler değişkenlik gösterebilir.

*Normal değerleri için webMD adresi referans alınmıştır.

TSH Neden Yükselir veya Düşer?

İki nedenle yükselebilir:

  1. TSH seviyesi normal olduğu halde tiroid bezinin yeterince hormon üretemediği durumlara ‘primer hipotiroidi’ denir. Bu durum tiroid yetmezliği olarak da bilinir. Yani vücut tiroid bezine “hormon üret” komutu gönderdiği halde tiroid bezi hormon üretemez. Böylece tiroid hormonları düşer. Vücut bunu dengelemek için daha fazla TSH üreterek tiroid bezine “daha fazla hormon üret” komutu gönderir. Eğer tiroid bezi bu artışa yanıt verebilirse, tiroid hormonlarının miktarı normal seviyeye gelir. Yanıt veremezse kişide tiroid hormonlarının yetersizliğine bağlı belirtiler ortaya çıkar.  Yani tiroid bezinin çeşitli nedenlerle yeterince hormon üretemediği (hipotiroidi) durumunlarda TSH yüksekliği görülür. Yüksekliğin en sık nedenidir.
  2. Bazı hipofiz tümörleri (hipofiz adenomu), hipofiz bezinden aşırı miktarda TSH salgılanmasına neden olur. Bu da tiroid bezini uyararak tiroid hormonlarının seviyesini yükseltir.

İki nedenle düşebilir:

  1. Tiroid bezinden çok fazla miktarda hormon salgılanırsa, hipertiroidi denilen durum ortaya çıkar. Vücut bu durumu dengelemek için TSH salgısını azaltır. Böylece tiroid bezine giden “hormon üret” komutu azalacak ve durum dengelenmeye çalışılacaktır. Yani tiroid bezinin aşırı hormon salgıladığı (primer hipertiroidi) durumlarında TSH düşüklüğü görülür.
  2. Hipofiz bezinin çeşitli nedenlerle hasarlandığı durumlarda da TSH düşüklüğü görülebilir. Bu duruma sekonder hipotiroidi denilir. Bu düşüklük nedeniyle tiroid bezi yeterince uyarılamaz, tiroid hormonlarının seviyesi azalır ve tiroid yetmezliği gelişir.
TSH SeviyesiT3 ve T4 SeviyesiNeden Olan Olası Hastalık
YüksekYüksekHipofiz Adenomu (tümörü)
DüşükDüşükSekonder Hipotiroidi
DüşükYüksekGraves Hastalığı, Tiroid Nodülü
YüksekDüşükHaşimato Hastalığı

TSH yüksekliği veya düşüklüğü, tiroid hormonları ile birlike değerlendirilmelidir. Yukarıdaki tabloda belli başlı tiroid hastalıklarında hormonların nasıl değiştiği gösterilmektedir.

132 Yorum

  • Merhaba ben 21 hafta 3 günlük gebeyim. Kan testimde tsh 3.07 referans 0.38 – 5.33. Ne yapmam lazım? Bebeğime bi zararı var mı? İlaç kullanmam lazım mı? Yol gösterirseniz sevinirim. Teşekkürler

  • merhaba

    9 haftalık hamileyim. TSH 1.7 – aralık 0.27-4.2
    Bir doktor tiroid çok düşük deyip ilaç verdi, başka bir doktor hayır normal dedi ve ilacı kesmemi söyledi.
    Zaten ilk 3 ay çok ilaç verilmiyor dedi.
    Yorumlarsanız çok sevinirim.

    Teşekkürler.

    • Merhaba verdiğiniz aralığa bakılırsa değeriniz normal görünüyor. Bazen serbest t4, t3 hormonları ile birlikte değerlendirilmesi gerekebilir. Gebeliğin ilk döneminde gebelik hormonuna bağlı TSH testinde hafif düşme görülebilir. En sağlıklısı üçüncü bir doktor (endokrin uzmanı) önerisi almanız.

  • Merhaba benim 24.3.2018 TSH 1.89’du euthyrox 75 olarak kullandım. Bugunkü TSH 0.672 çıktı. Gebeliği etken bişey var mı? Teşekkürler

  • Merhaba ben aşırı terleme vücudu ateş basma ayaklarda terleme yemek yediğim halde kilo alamama sık sık lavaboya gitme şikayeti ile genel cerrahi doktoruna gittim troidlerden geliyordur dedi kan tahlili ve usg çektirmemi istedi kan tahlili sonucu.:
    Anti TPO 0.2
    T4 0.79
    Tsh 1.03
    Olarak çıktı sizce değerler nasıl ve ne şekilde bir yol izlemem önerilir.

    • Testlerin referans aralığı farklılık gösterdiği için bunu doktorunuza sorunuz. Bizim bildiğimiz referans aralıklarına göre TSH ve anti TPO normal görünüyor. T4 değeri ise serbest mi total mi bilemediğimiz için yorum yapamıyoruz. Şikayetleriniz için dahiliye polikliniğine de gitmenizi öneririz.

  • merhaba ben yaklaşık 3 yıldır levotiroksin 50 mg ilaç kullanıyorum, haşimato tiroidi teşhisi ile. Fakat 2 aydır ilaç içmedim ve verdiğim kanda tsh değerim 2.6 çıktı. Hastalığımda bir düzelme var mı? ilaç içmem gerekiyor mu?

  • Merhaba
    ft3 3.20
    Ft4 1.100
    Tsh 3.21
    Bu değerler normal midir ?
    Daha öncesinde 1.34 lerdeydi şimdi doğum kontrol hapına başlayacağım herhangi bi etki olur mu?
    Teşekkürler

  • Merhaba,
    T3 2.86 aralığı 2.6 – 4.37
    T4 0.72 aralığı 0.61 – 1.12
    TSH 3.72 aralığı 0.34 – 5.60
    Değerlerim bu şeklide sizce TSH normal mi?
    Şimdiden teşekkür ederim.

  • Tsh 0.7
    Serbest t3 5.24
    Serbest t4. 2.11
    15 haftalığız sonuçları değerlendirir misiniz rica etsem, çocuğa etkisi olur mu?

    • Gebelikte artan hormonlar nedeniyle TSH’da düşüş ve T4’te yükseliş görülebilir. Bundan dolayı normal sınırları belirlemek zor olabilir. Dahiliye veya endokrin doktoru ile görüşmenizi öneririz.

  • Merhaba, çarpıntı şikayeti ile gittim doktora,
    TSH 0,143,
    T3 3,41
    T4 1,27,
    Anti TPO 171.9
    Anti TG 511.6
    İki doktora gittim ikisi de bambaşka şeyler söyledi biri tiroid hastasısın öteki enfeksiyon var dedi.

  • Tsh 13 çıktı ilaç kullanıyorum hala bi düzene koyamadık 8 ay oldu. Sadece birşey merak ediyorum TSH düzeyinin en yüksek degeri kaç olur? Tsh en yüksek olduğu deger nedir? Şimdiden teşekkür ederim.
    Saygılarımla.

  • Merhaba 19.04.2018 tarihli Tsh değerlerim: TSH: 4.53 FT4 1.16 FT3 3.52. 30.04.2018 tarihli Tsh değerlerim TSH: 1.11 Serbest T4 1.02 Serbest T3 2.52 bu değerlerin takribi 10 gün içerisinde bu şekilde olmaları normal midir? Teşekkür ederim.

    • Referans aralığı değişebilir. Bizdeki aralığa göre normal ama sağlıklı olan sizin sonuç kağıdınızda yazan aralık. Yükseklik zayıflatabilir de şişmanlatabilirde. Eğer tiroid bezi yetersiz hormon ürettiği için yükselmişse genellikle kilo alınması beklenir. Eğer hipofiz bezindeki adenomdan (tümörden) kaynaklıysa bu defa tiroid hormonları artacağı için kilo kaybı beklenir.

  • Verdiginiz bilgiler için çok teşekkür ederim bir sorum daha olacaktı TSH yüksekliğinde saç dökülmesi kafanın hangi bölgesinde olur? Genelde ( üst – yanlar – veya arka ) tam belirtirseniz çok sevinirim. Benim üst bölgemin tamamı seyrekleşti elimi değsem 8 – 10 tel saç geliyor anlam veremedim?

  • Bnm değerlerim Mart ayı

    Serbest t4 1.12 referans (0.93-1.7)
    Serbest t3 1.75 referans (0.27-4.2)
    TSH ise 1.86 referans (0.27-4.2)

    Ocak ayında yani 2 ay öncesinde
    TSH 3.32 imiş
    Bu farklılıkların nedeni ne olabilir TSH de ve değerlerim sizce normal mi? Teşekkürler.

      • TSH 96,85 H mıU/L —- referans değeri 0,27-4,20
        Serbest T3 4,51 pmol/L — referans değeri 3,1-6,8
        Serbest T4 7,19 pmol/L — referans değeri 12-22

        TSH Hormon değeri midir? anlayamadım çok yüksek teste bi hata olabilir mi?

        • Evet gerçekten yüksek bir değer. Bu testlerin hepsi de hormondur. Serbest t4 ise düşük görünüyor. Yani tiroid beziniz yavaş çalışıyor (hipotiroidi) olabilir. Bez yavaş çalıştığı için hipofiz bezi bunu dengelemek ister ve daha fazla TSH üretir.
          Sonuç olarak hata ihtimali her zaman vardır ancak tiroid testlerinizin de bozuk olduğu bir gerçek. Endokrin veya dahiliye doktoru bu konuda daha sağlıklı yorum yapacaktır.

  • Merhabalar TSH; 0,95 Referans değeri 0.27-4.20
    Serbest t4; 1.73 referans degeri 0,93-1,7
    serbest t3 3.47 referans degeri 2.0 – 4.4

    • Açıkçası değeriniz çok sınırda. İlaç kullanımı gibi test sonucunu etkileyecek bir durum var mı bilemiyoruz. Serbest T4 hafif yüksek olduğu halde TSH normal. Böyle durumlarda genellikle tiroid hormon direnci veya TSH üreten hipofiz adenomları akla gelir. Ancak testleriniz bizim açımızdan çok net değil. Endokrin doktoruna başvurmanızı öneririz.

  • Tsh sonucum normalin üzerindeymiş nasıl düşürebilirim aynı zamanda hiç kilo veremiyorum diyet ve spora rağmen teşekkür ederim.

  • Tsh 3.60 T4 1.04
    Referans aralığı uIU/mL 0.38-5.33. ng/dL, 0.61-1.12 en sonki sonuç normal mi düşük müdür şimdiden teşekkürler.

  • TSH yüksek çıkınca (7 civarı) ilacın dozu yükseltilir mi düşürülür mü? Şu an Levotiroksin 150’lik kullanıyoruz.

  • İyi günler eşim 8 yıldır guatr düzenli olarak ilaç kullanıyoruz şu an hamile ve kullandığı doz 150 TSH 7 civarı çıktı yani yüksek. Bugün doktora gittik ilacın dozunu düşürdü. Normal şartlarda ilacın dozunu yükseltmesi gerekmiyor muydu? Yardımcı olursanız seviniriz.

  • Serbest t3 3.77 2.56-5.01
    Serbest t4 1.02 0.98-1.63
    Tsh 5.67 0.51-4.30
    Hamileyim ve sonuçlarım böyle degerlerim yüksek mi?

  • Merhaba ben saç dökülmem nedeniyle doktora gittim kan tahlili istedi ve tirodimin yüksek olduğunu bunun içinde genel cerraha yönlendirdi sizce bu değerler normal midir ?
    Referan 0.27-4.2
    TSH 5.16

  • 18 yaşında ki kızımın sonuçları değerlendirmenizi rica ederim kızım için endişeliyim ilaca başladı :(
    Anti TPO >1000 IU/mL 0-10
    Serbest T3 8.04 pg/mL 2.5-4.4
    Serbest T4 1.47 ng/dL 0.54-1.24
    TSH 0.006 uIU/mL 0.34-5.6
    Anti Tiroglobulin Antikor
    (ANTI T) 0.8 IU/mL 0-50

    TIROID BEZI RENKLI DOPPLER US
    Tirod sol lob 17x18x49 mm, sağ lob 14×18 x49 mm , isthmus kalınlığı 3.5 mmd ir.
    Bez ekojnetesi azalmış olup heterojen görünümdedir. Pseudonodüler görnüm ince fibröz septalar izlenmiştir. Görünüm otoimmun tiroid parankim hastalığı lehinedir.
    Boyunda seviye 6 lenfadenomegali izlenmedi.
    RDUS bakıda, bezin vaskülarizasyonu artmıştır

  • Merhaba emziriyorum benim sonuçlarımi da değerlendirir misiniz?
    tsh: 0.76 r.a.=0.35 5,5
    t 3: 2.95 r.a= 2,3 4,2
    t4: 1.38 r.a.= 0.89 1,76

  • Merhaba ben 8 haftalık hamileyim. Kan sonucumda tsh 0.02 değer aralığı 0.38-5.33 çıktı. Acaba bebeğime bi zarar verir mi? Tehlikesi nedir?

    • Gebelikteki tiroid bozuklukları hem bebeğinize hem de size zararları olabilir. Tiroid beziniz hızlı çalışıyor olabilir. Testlerle birlikte doktorunuzun değerlendirmesi gerekir.

  • Merhaba Hamilelik durumum 5 haftalıktır. TSH 5.153 çıktı. Doktor tiroid var dedi. ilaç verdi. Normal mı şimdi bu durum? Çok stresliyim. Lütfen yorumlayın.

  • Merhaba. Ben 23 yaşındayım ve 10 aylık evliyim bu sure icinde TSH 6.54’de oldugunu öğrendim . İlaç tedavisi görüyorum adet düzensizliğim nedeniyle kadın dogum doktoruna gittim gebe kalmak istiyorum fakat bu TSH etkiliyor. Gebe kalsam bile bebekte bir zarar oluşur mu çok korkuyorum. Yardimci olursanız sevinirim.

    • Tiroid hormonlarınız ilaçlarla normale getirildikten sonra gebe kalmanız sorun oluşturmaz. Ancak gebelikte de bu değerleri sıkı bir şekide takip etmeniz gerekir. Eğer tiroid beziniz yeterli çalıştığında gebe kalır ve gerekli tedaviyi almazsanız bebeğe zarar verir. Ancak düzenli tedavi ve kontrollerinizi yaptırarak hormon seviyelerini normal aralıkta tutarsanız bebeğe zarar vermesi beklenmez.

  • Serbest T4 1.29 ng/dL N(0.93 – 1.7)
    TSH 9.87 uIU/mL H(0.27 – 4.2)

    dahiliye kan testi sonucumdur sizlerdende bir değerlendirme alabilirmiyim
    kalıcı bir rahatsızlık mıdır ilaçlarla tedavisi mümkün müdür teşekkür ederim.

  • Tsk 4.68 refeans degeri o.27_4.2 bılgılendırırmısın 2 yıldır cocugumuz olmuyor bundan kaynaklana bılırmı hamılelıkte sorun olurmu

    • Evet yüksek. Tiroid bezinin yavaş çalıştığını düşündürür. Bu durum gebeliği zorlaştırabilir. Gebelikte tedavi almazsanız bebeğe zarar verebilir ama tedavi ile bu durum engellenebiliyor.

  • Serbest T4 1,36 referans ağırlığı 0,93 – 1,7
    TSH 5,51 referans ağırlığı 0,51 – 4,3
    Normal değerlerde mi sizce yorumlar mısınız?

  • merhaba, free t3 2.2-4.0 aralığı benim 2,37
    free t4 0,78-1,81 aralığı benim 1,13
    TSH(sensitive) 0,32-5,4 aralığı benim 7,54
    bu değerleri nasıl yorumlamak gerekir.neyin belirtisi olabilir.

  • 22 haftalık gebeyim ve TSH oranım 4.3 olması gerekirken 4.61 çok mu yüksektir yüksek ise ne gibi sorunlar ortaya çıkabilir?

    • Yükseklik tiroid bezinin yetersiz çalıştığını düşündürür. Gebelikte tiroid hormonlarının dengesi çok önemlidir. Tiroid hormonları yetersiz olursa bebekte problemlere neden olur. Tabi gebelikte değerlendirme biraz daha farklı olduğu için doktorunuzun değerlendirmesi gerekir.

  • TSH. 7,55. REFERANS ARALİGİ. 0,27-4,2 arasında çok mu yüksek bu değer..aşırı kilo almaya başladım son 2 ayda buna baglanmali.

  • TEST ADI SONUÇ BIRIM REFERANS

    Serbest T3 H 4.12 pg/ml 2,50 – 3,9
    SerbestT4 1.05 ng/dl 0.60 – 1.33
    TSH L 0.324 mU/l 0.34 – 5.60

    Merhaba sonuçları kontrol edebilir misiniz?

    • Tiroid hormonu yüksek. Tiroid bezinde aşırı üretim, ilaçlar veya tiroid iltihaplanmaları buna neden olabilir. Bir bütün olarak değerlendirmek gerekir. Dahilliye veya endokrinoloji doktoruna başvurmanızı öneririz.

  • merhabalar ,

    TSH değerim sonuç : 1.4549 değer : 0.35 -4.94 çıktı.

    T4 değerim sonuç : 0.84 değer : 0.7 -1.48 çıktı.

    T3 değerim sonuç : 2.55 değer 1.71 -3.71 çıktı.

    sonuçlarımı yorumlayabilir misiniz rica etsem ?

  • Bir yıl önce guatr ameliyatı oldum çift taraflı olarak tiroid bezlerim alındı. 1 yıldır Levotiroksin 100 mg kullanıyordum ve tsh değerlerim normaldi. Şu an 6+4 günlük hamileyim ve tsh değerim maalesef 12,95 olmuş. referans aralığı (0.3 – 4.0). Bu durum herhangi bir sorun yaratmış olabilir mi acaba ? Hapımın dozunu aniden yükseltmek de riskli olur mu ?

    • Sorun yaratıp yaratmadığı konusunda net birşey söylemeyiz. Tiroid hormonu içeren ilaçlar gebelikte güvenli ilaçlardır. Tiroid bezinin yetersiz çalışması ilaçlara göre daha riskli olduğu için doktorunuzun önerisine uymanızı tavsiye ederiz.

  • Merhaba 18 haftalık hamileyim.3 lü tarama testi yaptırdım.Sonuçlarımda sadece TSH ve Serbest T4 değerim çıkmış.Bu değerlere göre 3 lü tarama testi tamamlanmış mı oluyor? TSH VE T4 Değerim aşağıdadr;

    Serbst T4 1.28 Referans değeri: 0.93-1.76
    TSH 1.88 :0.27-4.2

    Bu değerlere göre 3 lü tarama testi tamamlanmış mı oluyor? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

  • Merhaba
    3 aydır çocuk sahibi olmak istiyorum ve kan testi yaptırdım TSH degerim 6.21 çıktı . Değeri yorumlayabilir misiniz? Bu degerle hamile kalınabilir mi veyahut tedavi şart mı ? Cevap verirseniz çok mutlu olurum.

    • Değer yüksek. Muhtemelen tiroid beziniz yavaş çalışıyor. Gebe kalmayı zorlaştırabilir ancak yine de gebe kalınabilir. Tiroid bezinin yavaş çalışması gebelikte bebeğin gelişimine zarar verir. Dolayısıyla tedavi gerekir. Lütfen doktorunuz ile görüşünüz.

  • Merhaba, hipotiroidim var çok, yıllarda dengede gitti, tüp bebek yaptırdım normal giden değerler 32’ye çıktı ve gebe kalamadım.ilacın dozunu arttırdım T3’üm 3.43,T4’üm 2.15,TSH 0.135 ve b12’de 178 oldu.Tüp bebek sonlandıktan 1 ay sonraki sonuçlar bunlar. Ne yapabilirim teşekkürler

    • İlaç dozunu ayarlamak bazen zor olabilir. Tek seferde doğru dozu bulamayabilirler. Genellikle doz arttırılarak doğru ilaç dozu bulunur. Sizin de bu konuda yapacağınız doktorunuzla iletişime geçerek ilaç dozunu ayarlamaktır. Tahlillerinize bakılırsa ilaç dozunu azaltmak gerekebilir. Genel hastalık hali, gebelik, kilo alımı gibi birçok neden vücudun ilaç gereksinimi değiştirebilir.

  • Merhabalar. Merhaba 24 yaşındayım. Çarpıntı için kardiyolojiye gittim T3 T4 normal ama tsh 6.18 cıkmıs ilgilenmedi de doktor dahiliyeye git dedi. Araya bayram falan da girdi 6 yüksek mi az mı çalısıyor yoksa cok mu calısıyor demek anlamadım. Dahiliyeye gideceğim ilerki haftalarda. İlaçlık durum var mı acaba?

Yorum Yap