Hastalıklar

Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

magnezyum eksikliği belirtileri

Magnezyum, temel olarak hücre içinde bulunan oldukça önemli bir elementtir. Birçok enzimin çalışabilmesi için magnezyuma ihtiyaç vardır. Hücre çoğalması, protein sentezi, enerjinin kullanılabilmesi gibi hayati fonksiyonlarda da gereklidir. Magnezyum eksikliği belirtileri basit kas kasılmalarından hayatı tehdit eden ciddi kalp ritim problemlerine kadar değişebilmektedir.

Magnezyum hakkında daha fazla bilgi için Magnezyum Nedir? Eksikliği ve Yüksekliğinin Nedenleri isimli yazımıza bakabilirsiniz.

Sık Görülen Magnezyum Eksikliği Belirtileri

En sık görülen magnezyum eksikliği belirtileri şunlardır;

Kas Krampları veya Kas Spazmı

Çok fazla kas spazmı yaşayanlar veya kas kramplarından çok fazla şikayet edenler magnezyum eksikliğinden şüphelenebilirler. Magnezyum ile birlikte kalsiyum ve potasyum düşüklüğü de kas kramplarına neden olabilir.

kas spazmı

Magnezyum kasların gevşemesi için gerekli bir elementtir. Eksikliğinde kas gevşemesi zorlaşacağı için ağrılı kas spazmları gelişir.

Kas Seğirmesi

Çoğu zaman nedeni bulunamayan kas seğirmeleri, magnezyum eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.

Ayrıca kaslarda titremeler ve kas güçsüzlüğü gibi belirtiler de görülebilir.

Sinirlilik ve Anksiyete

Magnezyum eksikliği belirtileri arasında aşırı sinirlilik ve anksiyete de yer almaktadır.

sinirlilik ve anksiyete

Magnezyum, sinirlerin uyarılma eşiğini düşürmektedir. Sürekli kaygı hali, aşırı tepki verme ve çeşitli davranış bozuklukları görülebilir. Ayrıca kişide çeşitli hafıza problemlerine neden olabilir.

Yorgunluk ve Sürekli Uyku Hali

Magnezyum düşüklüğü halsizlik, sürekli uyku hali, bitkinlik gibi belirtilere neden olabilir.

yorgunluk

Ayrıca çeşitli uyku bozuklukları da(uykusuzluk gibi) görülebilir.

Kabızlık

Magnezyumun düşüklüğü barsak hareketlerini de etkileyerek kabzılığa neden olabilir.Magnezyum eksikliğinde ayrıca iştahsızlık, bulantı ve kusma gibi belirtiler de görülebilir.

Baş Ağrısı

Omuzlarda, boyunda ve baş çevresinde yer alan kasların kasılması çeşitli derecelerde baş ağrılarına neden olur.

baş ağrısı

Kasların gevşeyebilmesi için magnezyumun gerekli olduğundan daha önce bahsetmiştik. Magnezyum eksikliğinde gevşeyemeyen kaslar baş ağrısını tetikler.

Nöbet Geçirme

Ciddi magnezyum eksikliği nöbeti tetikleyebilir. Magnezyum eksikliği sinirlerin uyarılma eşiğini (seviyesini) düşürür. Bu da daha düşük seviyelerde uyarılabilmeyi sağlar.

Özellikle gebelik zehirlenmesi denilen durumda, nöbet geçiren kadınlara magnezyum verilmektedir.

Çarpıntı

Kalbin bir kas kütlesi olduğunu ve kendi sinirsel uyarısını ürettiğini biliyoruz. Magnezyumun düşük olması hem kalbin gevşemesini hemde sinirsel uyarılmasını etkiler. Kişide çarpıntı ve anormal kalp ritimlerine görülebilir.

ritim bozukluğu

Kalpte görülen magnezyum eksikliği belirtileri çarpıntı ile sınırlı değildir. Kalp damarlarında spazm gibi istenmeyen bazı durumlar da görülebilir. Ciddi derecede eksikliğin olduğu durumlarda ani kalp veya solunum durması gibi komplikasyonlar gelişebilir.

Yazar Hakkında

Dr Cömert Arıcı

19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu, tıp doktoru. 2011 yılında tıp fakültesinden mezun olduktan sonra 6 yıl Ordu Devlet Hastanesi acil servisinde görev yaptı. Özel İstanbul Onkoloji Hastanesi'nde meslek hayatına devam etmekte.

error: Kopyalama yasak! Anlayışınız için teşekkürler.