LDH Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Neden Olur?

LDH yüksekliği

LDH (laktat dehidrogenaz) temel olarak hücre içerisinde (sitoplazmasında) bulunan bir enzimdir. Hücre içerisindeki değeri kan seviyesinin yaklaşık 500 katıdır. Eğer hücre parçalanır ve ölürse, bu enzim hücre dışına çıkarak kana geçer.

Laktat dehidrogenaz kalp kası, karaciğer, iskelet kası, böbrek ve alyuvarın (eritrosit) yapısında yüksek miktarda bulunur. Akciğer, düz kas ve beyinde ise daha az miktarlarda bulunur.  Bu dokuların hasarlanması ile hücre içindeki enzim kana geçer. Böylece kan seviyeleri yükselir. Yani bu testin yüksek olması hücre hasarı olduğunu düşündürür.

LDH enzimi vücutta şekerden enerji elde edilmesini sağlar.

LDH normal değerleri

  • Yenidoğanlarda (ilk 1 ay) : 225 -600 IU/L
  • 1 ay ile 12 ay arası bebeklerde : 100 – 400 IU/L
  •  1-3 yaş arası : 100 – 300 IU/L
  • 4-16 yaş arası : 100 – 250 IU/L
  • Erişkinlerde 90 – 240 IU/L arasında olmalıdır.

Normal değerler yaşa ve laboratuvara göre farklılık gösterebilir.

LDH Testi Neden Yapılır?

  1. Akciğer kanseri dahil tümörlerin aktivitelerinin izlenmesinde
  2. Bazı anemilerin (kansızlıkların) takibinde
  3. Kalp, karaciğer, böbrek ve kandaki hastalıkların araştırılmasında kullanılır.

Laktit dehidrogenazın 5 izoenzimi vardır. Kanda en çok bulunan, alyuvarlarda bulunan laktat dehidrogenaz-2 formudur.

LDH Yüksekliği Nedenleri

Laktat dehidrogenaz yüksekliği nedenleri:

  • Kalp hastalıkları: Kalp krizi, kalp ameliyatları, kalp kası iltihabı ve prostetik kalp kapağı bulunanlarda yüksek çıkabilir.
  • Karaciğer hastalıkları: Siroz, tıkanma sarılıkları ve hepatitlerde yükselebilir.
  • Zehirlenmelere bağlı gelişen karaciğer hasarında
  • Karaciğere sıçramış kanserlerde
  • Doğuştan gelen karaciğer hastalıklarında ( hemokromatoz, Gaucher hastalığı gibi…) yükselebilir.
  • Kan hastalıkları: Kan yıkımından kaynaklanan tüm kansızlıklarda (hemolitik anemilerde), folik asit eksikliğine veya b12 vitamini eksikliğine bağlı kansızlıklar gibi…
  • Akciğer hastalıkları: Akciğer damarlarında tıkanıklık (pulmuner emboli), sarkoidoz
  • Kanserler: Özellikler ileri evre kanserler başta olmak üzere kanserlerin yaklaşık %50’sinde yükseklik görülür. Lenf kanserleri ve özellikle lösemilerde LDH yüksekliği sık görülür.
  • Kas hastalıkları: Travmalar, yanıklar ve kasın oksijensiz kaldığı durumlar
  • Nefrotik sendrom gibi çeşitli böbrek hastalıklarında
  • Tiroid bezinin yavaş çalışması (hipotiroidi)
  • Pankreas iltihabı (pankreatit)
  • Bağırsak tıkanıklığı
  • Çeşitli enfeksiyonlar ve paraziter hastalıklarda
  • Beyin kanaması, bakteriyel menejit
  • İlaçlar; alkol, anestezikler, narkotikler, aspirin, mitramisin, klofibrat
  • Ağır fiziksel aktivitede de yükseklik görülebilir.

Laktat dehidrogenazın toksik hepatitlerde (zahirlenmelere bağlı karaciğer hasarında) 10 katına kadar, viral hepatitlerde 2-5 kata kadar ve sirozda da 2-3 kata kadar yükselmesi beklenir. En çok yükselme (10-50 kat) B12 veya folik asit eksikliğine bağlı gelişen kansızlıklarda (megablastik anemiler) görülür.

LDH Düşüklüğü Nedenleri

Laktat dehidrogenaz düşüklüğü tek başına anlamlı değildir. C vitamini alımı ve radyasyon maruziyeti düşüklüğe neden olabilir. Laktat dehidrogenazı oluşturan birimlerin genetik olarak yokluğu da düşüklüğe neden olabilir. Bu mutasyona sahip kişilerin bir kısmında egzersizle aşırı yorgunluk ve kas ağrıları görülür.

Kandaki alyuvarlarda yüksek oranda LDH bulunur. Bundan dolayı bu kan öğelerinin yıkıldığı (hemoliz) durumlarda test yanlış pozitiflikler verebilir. Alınan kanın uzun süre beklemiş olması durumunda da yanlış yükseklikler görülebilir. Eğer yanlış yükseklikten şüphe edilirse test tekrarlanır.

Referanslar

Labaratuvar ve Tanısal Testler Prof Dr M.Kemal Erbil S:411-412

Wallach’ın Tanıda Labaratuvar Testlerini Yorumlanması 9.Baskı S:237-241

Lange Tanı Testleri s:197

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/lactic-acid-dehydrogenase-test#1

https://www.healthline.com/health/lactate-dehydrogenase-test#results

41 Yorum

  • Benim kızım 5 yasında ldh si 348 çıktı ve geçmeyen ateş öksürük balgam var 1 aydır sürekli antibiyotik tedavisi görüyor sizle ldh si yüksekmidir ve başka testler yaptırmam gerekiyormu

    • Enfeksiyonlarda bu test yükselebilir. Eğer tedavi edildikten sonra değerler yüksek kalmaya devam ederse araştırılabilir.

  • merhaba ldh degerim 316 çıktı ve 3 ay önce doğum yaptım bununla alakası olabilir mi doktorum bi problem yok dedi diğer degerlerim normal ama ben endişe ediyorum simdiden tesekkurler

    • 3 ay önceki doğuma bağlı yüksek olması pek beklenmez. Testin yapıldığı laboratuvarın referans aralığına göre değerlendirmek gerekir. Bazen kanın alınmasından veya laboratuvardan kaynaklı yükseklikler olabiliyor.

  • Merhabalar
    4 yaşında kızıma boğaz enfeksiyonu ve balgam dolu ciğerleri için doktor tarafından 1 haftadır 6 tane antibiyotik iğne ve şurup verildi kullandık.
    Dün doktorumuz kan testi istedi
    Sonuçlarda ALT(SGPT) 42
    AST(SGOT) 58 ve
    LDH 464 çıktı
    sizce nasıl yardımcı olabilir misiniz ?
    Şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar

  • Merhaba babam lenfoma kanseri 65 yaşlarında 3.seans kemoterapi gördü ve şuan LDH kan değeri 450 çıkıyor bu normalmidir. Yardımcı olurmusunuz?

  • Merhaba 3 yaşında ki oğlumda LDH testi 517 çıkmış. 0-450 teferans aralığı çok fazla değil mi doktorumuz herhangi bişey demedi sonuçlar gayet iyiymiş

    • Aralığa bakılırsa hafif yüksek görünüyor. Ancak referans aralığı yaşa göre düzeltilmiş mi bilemiyoruz. Kanın beklemesi, zor alınmış olması gibi durumlarda bile hafif yükseklikler görülebilir. Net konuşursak yanlış olur. Bunu doktorunuza sormalısınız.

  • Merhaba yaşım 22 . 3 4 aydır zoratanin kullanıyorum günlük 40 mg alıyorum. Ldh 273 çıktı . İlacı kullanmayı bırakmalı mıyım ? Cevabınız için şimdiden teşekkürler

  • Merhaba yaşım 25 . Nefes aldıkça kalp bölgemde batmalar şikayetiyle gittim Tabi bu şikayeti tam 2,5 saat ve nefes almakla çok güçlük çekerek yaşadım. Ld laktik dehidrogenaz 862 çıkmış. Bu kadar yüksek olma sebebi ne olabilir acaba?? Referans aralığı 125-220 yazıyor. Teşekkür ederim

    • Bu test bir hastalığa özgü olmadığı için bu sorunuza yanıt vermek zor. Kas, akciğer, kalp hastalıkları dahil birçok durumda yükselir. Kanın zor alındığı veya aşırı beklediği durumlarda da yükselebilir. Öncelikle testi tekrar ettirmenizi öneririz.

    • 3 yaş için normal kabul edilebilir. Ancak normal aralıklar laboratuvara göre değişir. Bundan dolayı testinizin yapıldığı laboratuvarın referans aralığına göre değerlendiriniz.

  • 3 yaşındaki oğlum jia hastası, kortizon ve metotreksat kullanıyor. son zamanlarda ateşli atak geçirdiği için doktorumuz kapsamlı tahlil istedi, ldh 439 çıktı. Daha doktora gösteremedi. Çok aşırı mı fazla?

  • Merhaba, 17 Mayıs 2018 tarihinde yaptırdığım tahlil sonucu aşağıdaki gibi çıktı. Bu sonuca göre demir eksikliği mi var yoksa başka bir hastalık olabilir mi ? Teşekkürler.
    Demir Bağlama Kapasitesi (TOTAL) 490 ug/dL 100 – 400
    Demir Bağlama Kapasitesi (UIBC) 439 ug/dL 155 – 355
    Transferin Satürasyonu 10.41 ug/dL 20 – 40
    DEMIRSERUM) 51 ug/dL 70 – 180
    LAKTIK DEHIDROGENAZLDH)KAN) 262 U/L 0 – 248
    TRIGLISERID 211 mg/dL 30 – 200
    HDL KOLESTEROL 36 mg/dL 40 – 60

    • Laboratuvara göre değişebilir. Test sonuçlarında referans aralığını bulabilirsiniz. Çocuklarda erişkinlere kıyasla daha yüksek olan bu test çocuk büyüdükçe düşer.

  • Merhabalar
    12 yaşında oğlumun LDH değeri 329 çıktı. Ne yapmam gerekiyor bu değerin yüksek olmasında ne gibi nedenler olabilir.

    • Yaşına göre yüksek görünüyor (Laboratuvara göre değişebilir.). Sadece bu tahlile bakarak yorum yapmak yanlış olur. Kan zor alındığında (hemoliz olur) bile bu tetkik yüksek çıkabilir. Lütfen doktorunuz ile görüşünüz.

Yorum Yap