Karaciğer Enzimleri Neden Yükselir? Tehlikeli Midir?

karaciğer enzimleri neden yükselir

Yükselmiş karaciğer enzimleri, karaciğerde iltihaplanmanın olduğunu veya hasarın geliştiğini düşündürür. Karaciğer hücresinde yüksek oranda bulunan bu enzimler, hücreler hasarlanınca daha fazla kana geçerler. Bunun sonucunda kan seviyeleri yükselir. Karaciğer enzimleri neden yükselir? sorusuna geçmeden önce bu enzimleri tanıyalım.

En Yaygın Kullanılan Karaciğer Enzimleri

Karaciğer enzimleri denildiğinde akla ilk AST ve ALT gelir. Şikayeti olmayan kişilerde yapılan rutin kan tetkiklerinde bu testlerin hafif yüksekliğine sık rastlanır. Geçici hafif yükseklikler çoğu zaman ciddi bir karaciğer hastalığını göstermez. Ancak uzun süren yükseklikler ciddi karaciğer hastalıklarına sebep olabilir.

Karaciğer Enzimleri Neden Yükselir?

Karaciğerde iltihaplanmaya veya karaciğer hasarına neden olan her durum bu testlerin yükselmesine neden olur.

En sık nedenler:

  • İlaçlar: Sık kullanılan ağrı kesici ilaçlar bu testlerin yükselmesine neden olabilir. Ağrı kesicilerin sık ve yüksek dozda alınması riski arttırır. Örn: asetaminofen, ibuprufen, naproksen gibi… Karaciğer enzimlerini yükselten diğer ilaçlar: kolesterol ilaçları (statinler), bazı antibiyotikler, mantar ilaçları, bazı antidepresanlar (trisiklikler).
  • Karaciğer yağlanması (Hepatosteatoz): Hareketsiz yaşam tarzı, aşırı fruktozlu gıdalar (mısır şurubu) ve dengesiz beslenme alışkanlıkları bu hastalığın sıklığını arttırmaktadır. Hiçbir şikayete neden olmadan karaciğer enzimlerini yükseltebilir. Uzun seneler devam ettiğinde siroza kadar ilerleyebilir. Ayrıntılı bilgi için Hepatosteatoz Nedir? isimli yazımıza bakabilirsiniz. Tedavi için ise Karaciğer yağlanmasının tedavisi ve önleme yöntemleri nelerdir? isimli yazımıza okumanızı öneririz.
  • Alkol: Uzun süre alkol alımı karaciğer hasarına ve testlerde yükselmeye neden olabilir. Alkol alımına devam edilirse süreç siroza kadar ilerleyebilir.
  • Hepatitler: Erişkinlerde Hepatit B ve C, çocuklarda ise Hepatit A daha sık görülür.
  • Otoimmün hepatit: Bağışıklık sisteminin karaciğer dokusuna saldırdığı ve iltihaplanmasına neden olduğu bir hastalıktır.
  • Zehirlenmeler: Zehirli maddelerin çoğunun ilk uğradığı ve işlendiği organ karaciğerdir. Özellikle mantar zehirlenmeleri ciddi karaciğer hasarına neden olabilir.
  • Hemokromatozis: Karaciğer başta olmak üzere birçok dokuda demir birikimi ile giden genetik bir hastalıktır. Karaciğerde birikten demir iltihabi süreci başlatır.
  • Bitkisel ilaçlar: Her bitkisel ilaç zararsızdır görüşü oldukça yanlıştır. Bazı bitkisel ürünler karaciğere ciddi zarar verebilir.
  • Polimiyozit: Kas güçsüzlüğüne neden olan iltihabi bir hastalık.
  • Kalp yetmezliği
  • Karaciğer kanseri
  • Obezite
  • Enfeksiyonlar: EBV, CMV gibi
  • Wilson hastalığı
  • Çölyak hastalığı
  • İltihabi bağırsak hastalıkları (ülseratif kolit ve crohn hastalığı)
  • Kan zehirlenmesi (sepsis)
  • Karaciğere yaralanmaları (darbeye bağlı yırtılma, kanama gibi)
  • Safra kanalı tıkanıklıklarında ve pankreas iltihabında karaciğer enzimleri yükselebilir.

Karaciğer Enzimlerinin Yüksek Olması Tehlikeli Mi?

Toplumda karşılaşılan hafif karaciğer enzim yükseklikleri çoğunlukla alkol, hepatitler (kronik), karaciğer yağlanması ve ilaç kullanımına bağlıdır. Hafif yükseklikler kısa dönemde ciddi bir hastalığa neden olmasa da uzun dönemde tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Alkol nedenli yükseklikte kişi alkol alımına devam ederse, yağlanma sorunu olan kişiler hareketsiz yaşamaya ve düzensiz beslenmeye devam ederlerse uzun süreçte ciddi hastalıklar (siroz gibi) gelişebilir.

Testlerin aşırı yükselmesi tehlikeli bir durumdur ve tedavi gerektirir.

Karaciğer Enzimleri Yüksekliğinin Belirtileri

Enzimleri yükselten hastalığa göre belirtiler değişebilir.

En sık görülen belirtiler:

  • Halsizlik, yorgunluk, isteksizlik
  • Sarılık (Bkz: Sarılık Nedir?)
  • İdrar renginde koyulaşma
  • Dışkı renginde açılma (renksiz)
  • Bulantı
  • Kusma
  • İshal
  • Ateş
  • Karında, bacaklarda şişlik
  • Karın ağrısı, karın sağ üst bölgesinde dolgunluk hissi ve ağrı

Karaciğer testleri yüksek kişilerde hiçbir belirti görülmeyebilir.

Karaciğer Enzim Yüksekliği Olanlarda Hangi Testlere Bakılır?

Doktorun şüphe ettiği hastalıklara göre farklı testler istenebilir.

En sık istenen testler:

  • Kan tahlilleri: Total bilirubin, direkt bilirubin, tam kan sayımı, albumin
  • Hepatit Testleri: Hepatit A, hepatit B ve hepatit C gibi virüsleri saptamak amacıyla istenebilir.
  • Ultrason: Karın ultrasonu ile karaciğer yağlanması, kitleler, safra kesesi hastalıkları ayırt edilebilir.
  • Tomografi
  • MR: Karaciğer dokusunu ayrıntılı görmek amacıyla yapılabilir.

52 Yorum

  • Merhabalar benim yaklaşık 1 haftadır karın ağrısı şikayetim vardı doktora gittim kan testi sonucumda ast 265 alt 233 çıktı fakat doktor önemli bişey olmadığını söyledi sizce değerler normal mi?

    • Doktorunuzun değerlendirip uygun tedaviyi başlaması gerekir. Örneğin kandaki proteinler düşükse (albumin) yerine konabilir veya gerekli görülürse idrar söktürücü verilebilir. Tedavi tamamen kişinin durumuna göre ayarlanır. Bu konuda alternatif bir önerimiz yoktur. Geçmiş olsun.

  • Merhabalar benim alt ve ast değerlerim olması gerekenden 3 katı fazla alt 170 ast 280 lerde günaşırı ölçümlerde bile farklılık soz konusu yaklaşık 7 aydır böyle fark ettiğin yorgunluk ve halsizlik var kronik hepatit b tasiyicisiyim ailemde siroz öyküsü var dna m düşük geliyor ama alt ast yüksek geliyor doktorum biyopsi önerdi iki gün önce oldum sorum şu alt ast yüksekliği normal midir böyle seyretmesi sonucu neyle karşılaşırım ve bu enzimleri düşürmek için bi ilaç var mi? Cevap verirseniz çok mutlu olurum

    • 3 katı seviyesinde yükselme normal değildir. Kronik hepatit B’de ataklar halinde yükseklik görülebilir ve bu durumlarda tedavi verilir. Ancak sizler taşıyıcı olduğunu söylüyorsunuz. Taşıyıcılarda enzimlerin böyle yükselmesi beklenmez. Biyopsi sonucu bu ayrımı yapmada daha sağlıklı bilgi verecektir. Bu süreçte bitkisel bile olsa bilmediğiniz hiçbir ilacı kullanmayın. Enzimleriniz yüksek olduğu için alacağınız çoğu ilaç bu yüksekliği daha da arttırabilir. Sonucu beklemeniz en sağlıklısı olacaktır.

  • Herkese merhaba benımde degerlerim alt 92 trıglıserıt 336 cıktı dr hanım alkol ve kıloya bagladı acaba bı sıkıntı olur mu

  • 11 aylik bebegim var bitkisel cay tuketiyorum. Yesil caylardan emziriyorum bebegimin karaciğer dengesi hafif yüksek cikti alakasi olabilir mi

  • Ast:89 ve alt:179 çıktı bu değerler neyin göstergesi olabilir ? Alkol kullanmıyorum,ilaç ta kas gevşetici kullanıyorum…

    • Kullandığınız ilaç ismini bilmediğimiz için net konuşamayacağız. Ancak ilaçlar dahil birçok nedene bağlı olabilir. Doktorunuz ilaçtan şüphe ederse ilacı kesip takip eder. Ancak başka bir nedenden şüphe ederse farklı testler isteyerek araştırma yapar. Mümkünse doktorunuzun önermediği, reçetesiz ilaçları kullanmayınız.

  • Merhaba 19 yaşındayım
    AST- 39
    ALT- 40
    BİLİRUBİN DİREKT- 0.41
    Sizce bir sorun işgal ediyor mu? Endişeleniyorum, dahiliyeye birdaha gitmemi istediler

  • Karaciğer değerlerim bır senedir yuksek cıkıyor.gittiğim doktor antibiyotıkten dedi.pehriz yaptım dustu.sımdıkı doktor tekrar tahlil istedi ast. 39 alt 71 ggt 58 .antibıyotık de uzun süredir kullanmıyorum.duzenlı allerji ilacı alıyorum.ürtikerim var 6 senedir ama onceden degerlerim yuksek cıkmıyordur.napacagımı sasırdım.ileri de sıkıntı yaratırmı tedavisi var mı nasıl tedavı olacagım

    • Eğer sürekli bir yükseklik olursa ilerde sıkıntı yaratabilir. Ancak ilaçlara bağlı geçici hafif yüksekliklerde ilerisi için genellikle bir sıkıntı olmaz. Kullandığınız ilaçla birlikte tekrar doktora başvurunuz. Eğer yüksekliğin ilaca bağlı olduğu düşünülürse ilaç kesilerek takip edilirsiniz. Ancak ilaç dışı başka bir neden düşünülürse farklı tahliller yapılarak araştırılabilir.

  • Merhaba , karaciğer enzim değerim 500 çıktı , 7 aydır karın ağrısı , akabinde soğuk ter döküp bayılacak gibi oluyordum, dün akşam çok kötüledim ve acil’e gittim. Kan değerlerimde karaciğer enzim değerleri 500 çıktı , bu arada yapılan tetkiklerde safra kesemde 3 adet buyuk tas (1,5cm) oldugu tespit edildi, bu arada 7 aydır antidepresan Lapix kullanıyordum, bu iki konunun enzim değerini yukselteceğini düşündüm, hastane ise başka neden olabilir yatıralım 1-3 gun tetkikler surer dediler , hepatit testi de negatif çıktı, yorumunuzu alabilir miyim lütfen? Tehlikeli ve hayati bir durum var mı?

    • İlaçlar, bitkisel ürünler, mantar zehirlenmesi, hepatitler (virüs dışı birçok neden yapabilir), safra kesesi sorunları veya genetik bazı hastalıklar… Bu saydıklarımızın hepsi hatta daha fazlası bu duruma neden olabilir. Hepsinin gidişatı ve tedavisi farklıdır. Bundan dolayı iyi veya kötü yorum yapamayız. Yapılacak en doğru şey doktorunuzun önerisine uymak olacaktır. Geçmiş olsun.

  • ALT 38
    ALKALEN FOSFATAZ 155
    HBSAG 2454.73
    ANTI HBS NEGATIF
    lütfen kan tahlilim hakkında bilgi verebilirmisiniz ne yapmam gerekiyor

    Hepatit b hastasiyim 4 Yüksek önce öğrendim öğrendiğimde değer 2200.0 di

  • eşim 1 haftadır 2-3 kilo verdi ve karnınn sağ üst tarafında bir tokluk hafif ağrı olduğunu ve kabızlık çektiğini söyledi tahlilde asl ve ast normal çıkarken total bilirubini 20 ve indirekt bilirubini max 0,3 olmalıymış ama onunki 0,6 çıktı.Tabi doktor karaciğere ultrason yaptırdı ve 12 mm lik bir lezyon(hatta zararsız bir ben gibi) olduğunu ama bunun zararsız olduğunu söyleyip hiç bir ilaç yada perhiz vermeden 6 ay sonra görüşmek üzere eşimi eve gönderdi.Şimdi biz ne yapmalıyız?

    • Muhtemelen söylediğiniz lezyon safra akışını bozduğu için bilirubinleri yükseltmiş. Başka bir doktora görünmeniz ve önerisini almanız faydanıza olabilir. Geçmiş olsun.

  • Kan tahlili yaptırdım AST 116 ALT 288 çıktı çok yüksek dendi sikayet olarak sadece isteksizlik var baska bi sikayetimde yok 5 gün yatip dinlenmemi yine gelip kan vermemi soylediler sizce degerler kötü bişey olduğunu mu söylüyor

    • Değerleriniz orta seviyede yüksek. Kötü birşey olup olmadığını sadece bu teste bakarak söyleyemeyiz. Neden yükseldiğine dair araştırma yapmak, gerekirse ek tahliller istemek gerekir.

  • Merhaba… Karaciğer ALT ve AST Değerlerimde (alt 42 ast 40)gibi yükselmem var üç haftadır… Son tahlilimde doktorum ALT biraz düşmüş AST ise biraz yükselmiş dedi…haftaya yine bakalım dedi….9 yıldır mesane kanseri (karsinoma insututi) hikayem var…En son BCG TEDAVİSİ uygulandı mesaneme ve altı haftalık son dozunda üreterlerime tutulum oldu 4 aydır BCG tedavisi görüyorum son iki aydır ikili tedaviye geçildi…Acaba kullandığım TBC ilaçları karaciğer enzimlerimi yükseltirmi? Bu arada sadece iki gün çay kaşığı ölçeğinde arı poleni kullandım ayrıca birbuçuk ay kadarda günde iki kez tatlı kaşığı ölçeğinde çörek otu yağı kullandım…Acaba karaciğer ALT ve AST değerlerim neden yükselmiştir? 10 gündürde iki kilo kadar kilo kaybım var…Şimdiden teşekkür ederim…

  • 4 yaşında oglumun ALT AST degerleri 189 a kadar çıktı. Bir kan testinde hepatit c çıktı. Başka hastaneye gittik ordada ast alt degerleri yine çok yüksek çıktı ama hepatit c temiz çıktı. Gastroentolojiye gidin dediler. Karnında şişlik var. Hepatit c testlerinin yanlış çıkma olasılığı varmı acaba

  • Merhaba .
    karaciger ast sgot degerim 80
    Alp degeri ise 140 diger degerler strandart. Protein tozu ve amino acid urunleri yaninda bazi multivitaminler kullaniyorum . 1000mg c vitamini ve magnezyum dahil. Sebebi ne olabilir bu yuksekligin ?

    • ALT normal olduğu halde sadece AST yüksekliğinde karaciğer dışı nedenlerde düşünülebilir.Ancak kullanmış olduğunuz ürünler de yüksekliklere neden olabilir. Kullandığınız ürünlerle birlikte dahiliyenin değerlendirmesi gerekir.

  • alt 60 (35)normali
    Ast 32 (35)normali
    sadece decavit kullandım ilaç olarak
    birde hafif idrar yolu enfeksiyonum var
    5 aylık hamileyim
    neden yükselmiş olabilır enzimlerim decavit ve idrar yolu enfeksiyonundan olurmu

    • Gebeliğe özgü karaciğer enzim yüksekliği yapabilen durumlar da mevcut. Doktorunuzun bunları değerlendirmesi gerekir. Kullandığınız vitamin hapının enzimleri yükseltmesi beklenmez. Ancak yine de kesin konuşamayız çünkü içerdiği bazı vitaminler yüksek dozlarda karaciğer testlerini yükseltebilmekte. Eğer şüphe edilirse ilaç kesilir ve kontrol testlere bakılır.

  • Ben 4 aylik bi kızım var ve karaciğer enzimleri yüksek çıkıyor anne sütü alıyor sadece ve ilaç kullanmıyorum ne bitkisel ne normal ve çikolata tüketim ı yaptım bir ay boyunca acaba bundan mi kaynaklı doktorlar sonuçlar benim diyor bana bi yardım edin

  • Iyi gunler..bu gün yaptırdığım kan tahlilinde
    SGPT( ALT) 78
    SGOT(AST) 38
    Alkalen Fosfatez(ALP) 143 çıktı…
    Sarılık testim temiz çıktı
    Bu sonuçlar neyi gösteriyor acaba..
    Şimdiden teşekkür ederim

    • Karaciğer testiniz hafif yüksek. Nedeninin araştırılması gerekirse ek testlerin yapılamsı gerekebilir. Dahiliye doktoruna başvurunuz. İlaçlar, karaciğer yağlanması ve yazımızda yer alan birçok hastalık bu duruma neden olabilir.

  • Benim de bugün ki sonuçlarımda AST 19.9 ALT ise 226.3 çıktı ve doktorum çok yüksek olduğunu söyleyip yeni kan testleri istedi bu neden olur ve bu durumda ne yapmam gerekir.

  • Meraba kız arkadasimin karaciger enzimleri yüksek çıktı kendisi sürekli çikolata ve tatlı tuketmekte bundan olabilir mi

    • Eğer karaciğer testlerini yükselten başka bir neden yoksa beslenme alışkanlıkları değerlendirilmelidir. Aşırı şeker özellikle de yüksek fruktozlu gıdalar karaciğerde yağlanmaya ve enzimlerin yükselmesine neden olabilir. Ancak öncelikle bu yüksekliği doktorunuzun değerlendirmesi gerekir.

  • Merhaba,
    Annemin karaciğer enzimleri 1000 çıktı.Bunun nedeni ne olabilir?
    Neler yapılması gerekir?
    Çok ciddi bir durum mu?

  • Yaklaşık 3 haftadan uzun süredir mide bulantısı ve karnımın üst bölgesinde şişme yaşıyorum. Sabah uyanmamla beraber başlıyor ve hiç bir şekilde geçmiyor. İki haftada yaklaşık 8-9 kilo kaybettim. Karaciğer enzimlerimde yükseklik olduğunu söylediler. 2 hafta üstüne endoskopi ve alınan biopsilerden bir şey çıkmadığını ultrasonun da temiz çıktığını belirttiler. Kontrol amaçlı bir kan tahlili alıp tekrardan enzim seviyesine baktılar. Enzimlerde daha da artış olduğunu, iki hafta sonra tekrardan gelip kan vermemi söylediler. Bu artışın neden kaynaklanabileceğini öğrenmek istiyorum. 25 yaşındayım ve 13-14 senedir sigara kullanıyorum. Alkolü ise son 6-7 senedir yaklaşık her gün tüketiyorum. Bunların dışında başka bir sağlık sorunu geçmişim yok.

    • Nedeni açıklanamayan enzim yükseklikleri hakkında net birşey söylemek mümkün değil. Doktorunuzun söylediğinden fazlasını söylemeyiz. Alkol enzimleri yükseltebilir ancak biyopsi temiz çıkmış.

  • Merhaba dün doktara gittim kan tahlilinde karaciğer değerleriniz yüksek dendi 31 yaşındayım 78 kilo haftada iki veya üç gün alkol kullaniyorum

  • Merhaba oğlum 8 yaşında karaciğer enzimleri ilk tahlillerde 118 ve 65 çıkmıştı 4 gün sonra bu değerler 133 ve 75 oldu şimdi gastroenteroloji birtakım testler istedi hicbir bildiğimiz problem yok tamamen tesadüfi öğrendik ne yapmalıyız bilmiyoruz

  • Selam.. Ast 61 Alt 53 çıkmış, bunlar yüksek mi? Yüksekse bir hastalık mı var? 10 gündür antibiyotik iğne kullanıyorum, ağrı kesici ondan dolayı olabilir mi? Bu değerler çok mu yüksek Saygılarımla.

    Hepatit b testi ise bağışıklık kazanmış olduğum iyileştiğim söylenmiş.

    • Testler bildiğimiz referans değerlerine göre hafif yüksek. Bu yüksekliğe hastalığınız veya hastalık için kullandığınız ilaçlar (antibiyotik, ağrı kesici gibi) neden olabilir. Bunların dışında farklı bir nedene bağlı da yükselmiş olabilir. Yani nedenini bizler bilemeyiz. İlaçlarınız ile birlikte doktora muayene olmanız gerekir.

Yorum Yap