Hemoglobin Elektroforezi Nedir?

hemoglobin elektroforezi

Hemoglobin elektroforezi, anormal hemoglobin formlarının (hemoglobinopati) tespit edilmesi amacıyla yapılan bir testtir. Test sonucu bize normal ve anormal hemoglobinlerin yüzdesini vermektedir.

Hemoglobin, alyuvar (eritrosit) içerisinde bulunan ve oksijenin dokulara taşınmasını sağlayan bir yapıdır. Bu yapının birçok alt tipi tanımlanmıştır.  Bu alt tiplerden bazıları şunlardır; hemoglobin A (HbA), hemoglobin A2 (HbA2), hemoglobin S (Hbs), hemogobin F (HbF) …  Sağlıklı erişkinlerde bulunan hemoglobin türü HbA’dır. HbF ise anne karnında bulunan fetüsteki başlıca hemoglobin türüdür.

Hemoglobin Elektroforezi Normal Değerleri

  • HbA  : %95-98 seviyesinde
  • HbA2: %2-3 seviyesinde
  • HbF  : %2’nin altında olmalıdır.

Not: Son 3-4 ay içerisinde kan almış olmak bu test sonuçlarını etkileyebilir.

Bu değerler sağlıklı erişkinlerde olması gereken değerlerdir. Görüldüğü üzere normalde baskın olan hemoglobin türü HbA’dır. HbA’nın düşmesi veya diğer hemoglobin formlarının yükselmesi çeşitli hastalıkların göstergesidir.

Anne karnında baskın olan hemoglobin türü HbF’dir. Bundan dolayı yenidoğan bebeklerde de HbF hakimiyeti vardır. Doğumdan sonra HbF oranı gittikçe azalırken, HbA oranı artar ve zamanla normal erişkin değerlerine gelir.

Çocuklarda HbF Normal Değerleri;

  • Yenidoğan ( ilk 28 gün): %50-80
  • 1 – 6 ay arası : %8
  • 6 aydan büyük çocuklarda %1-2 seviyelerine yani erişkin değerlerine iner. 

Hemoglobin Elektroforezi Neden Yapılır?

  • Akdeniz anemisi (Talasemi) hastalığı veya taşıyıcılığı şüphesinde
  • Orak hücreli anemi hastalığı veya taşıyıcılığı şüphesinde
  • Nedeni bilinmeyen hemolitik anemilerin değerlendirilmesinde yapılır.

Hemoglobin formlarını belirlemede HPLC ve HE isimli iki yöntem kullanılmaktadır.

Hemoglobin Elektroforezi Testinin Anormal Çıktığı Durumlar

Orak Hücreli Anemi: Orak hücreli anemide üretilen anormal hemoglobine HbS denir. Bu hemoglobin düşük oksijen seviyelerinde oraklaşarak kılcal damarları tıkamaktadır. Orak hücreli anemide hemoglobin elektroforezi şu şekildedir;

  • HbA : %0, sağlıklı kişilerde baskın olan bu hemoglobin formu orak hücreli anemide hiç bulunmaz.
  • HbS: >%85
  • HbF: %2-20 arasında çıkar.

Orak hücreli anemi taşıyıcılığı: HbA: %60-65 , HbS ise %30-35 seviyelerinde beklenir.

Akdeniz Anemisi (Beta Talasemi): Beta talasemi hastalığında hemoglobin elektroforezi;

  • Ağır hastalık formunda (Beta talasemi major): HbA: %0 , HbA2: %10-30, HbF: %70-90 seviyelerinde olur.
  • Hafif-orta hastalık formunda (Beta talasemi intermedia): HbA %30 seviyelerine kadar çıkabilse de HbF hakimiyeti vardır.
  • Taşıyıcı (Beta talasemi minör): HbA ve HbF değerleri normal aralıkta iken HbA2 değeri %3.5-7 arasındadır. Yani hafif HbA2 yüksekliği vardır.

HbF’nin arttığı hastalıklar: Orak hücreli anemi, aplastik anemi, hipertiroidizm, lösemi, miyeloproliferatif hastalıklar, talasemi (akdeniz anemisi), anne karnındaki bebek kanının anne kanına sızması

HbA2’nin arttığı hastalıklar: Talasemi (akdeniz anemisi) ve megablastik anemiler

HbH hastalığı ve HbC hastalığında da hemoglobin elektroforezi anormal çıkar.

99 Yorum

  • Hemoglobin A 95
    Hemoglobin A2 4.40
    Hemoglobin F 0.60

    Değerlerim böyle askeri öğrenci olmama engek olacak bir hastalık ve taşıyıcılık var mı ?

    • Sonuçlar talasemi taşıyıcılığını düşündürüyor. Kesin bilgimiz yok ancak bu durumun askeri öğrenci olmaya engel olmayacağını düşünüyoruz.

  • Merhaba HbA (95,6). 94–98. %
    HbA2 (2,3) < 4. %
    HbF. (2,1). < 2. %
    Bende talasemi taşiyicilik varmı? Cevaplarsaniz sevinirim. Onceden tesekkurler

  • Oglum 2.5 yaşında taşıyıcı olabilir dediler degerlendirirseniz sevinirim.
    Mcv 65.80 mch 22.40
    Rbc 5.1
    Hba 84.2
    Hba2: 2.5
    Hbf 2.5
    Hbs 0 hbc 0 hbd 0
    Ferritin 12.4
    Vitamin d 25.10
    Eos% 7.00

  • Kızıma akdeniz anemisi olabilir dediler HbA1c 2.798. Hbf 2.085 hbA 90.239 hbA2 4.877 sonuçları yorumlarsaniz çok mutlu oluyoruz bizim için çok önemli

  • Merhaba 1 buçuk yaşında oğlum var. Ben Akdeniz Anemisi taşıyıcısıyım oğluma da testi yaptırdık ve sonuçları şöyle;
    Hba1 91.8
    Hbf 2.7
    Hba2 5.5 bilgilendirirseniz sevinirim.

  • Merhaba oglum 4 yaşinda .Test yaptirdik,sonuclar şoyle

    HbA1 93.8 referans degeri 94.00-99.00
    HbF h 3.2 ref degeri 0.0-2.0
    HbA2 3 ref degeri 1.5-3.7
    Degerlendiriseniz sevinirm.Teşekkurler

  • Merhabalar. Öncelikle vereceğiniz cevaplar bize çok yardımcı olacağı için şimdiden çok teşekkür ederim. Kardeşim Harp Okulları için sağlık elemelerinde Akdeniz Anemisi şüphesiyle elektroforez testine tabi tutuldu. Şu anda sonuçları bekliyoruz. 10 güne çıkar demiş birisi doğru mudur ? Genelde kaç günde çıkıyor elektroforez sonuçları ? Diğer sorumuz ise elektroforez sonucunda eğer taşıyıcı olduğu yazarsa itiraz edeceğiz ve itirazda kan verdiğimiz zaman kan tahlili değerlerinin normal gözükmesi için ne yapmalıyız ? Demir hapı ve demirden zengin beslenmek değerleri yükseltebilir mi ? DEĞERLERİMİZ ŞÖYLE ;
    DEMİR=110 (70-180)
    ANASATÜRE DEMİR BAĞLAMA KAPASİTESİ=346 (155-355)
    FERRİTİN =43 (23.9-336.2)
    *MCV =69.6 (73.54-96.48)
    *MCH =22.1 (23.90-33.58)
    *MCHC=31.8 (32.27-35.07)
    *RBC=6.31 (3.84-5.62)

    • Merhaba, sonuçların çıkma tarihi laboratuvara ve çalışma şekillerine göre değişir bu konuda net birşey söyleyemeyiz.
      Sonuçlar taşıyıcı yazarsa tahlilin normal gözükmesi için yapabileceğiniz birşey yok. Demir hapı kullanırsanız sadece gereksiz ilaç almış olursunuz ve ağır metal olduğu için zarar verebilir. Akdeniz anemisinde sorun demirde değildir. Hemoglobin zincirlerinin üretiminde genetik bozukluk vardır. Siz ne kadar demir alırsanız alın genetik olarak farklı olan hemoglobin zinciri yine üretilecektir. Geçmiş olsun.

  • merhaba kızım 4 yaşında 4 gün önce yapılan tahlillerimiz aşağıdaki gibidir.
    hgb 9.1
    hct 27.6
    mcv 64.6
    mch 21.4
    hbf 1.2
    hba2 2.4
    hbao 85.4
    biz hematoloji bölümünde takipteyiz bundan bir ay önce hgb sonucu 10.1 ken 4 gün önce yapılan sonuçlarda 9.1 olarak düştü,demir ilacı kullandığımız halde,kızım doğduğu zamandan beri kan değerleri hep düşük çıkıyor fakat tam olarak teşhisi koyamıyorlar genetik testi yapıldı herhangi bir mutasyona rastlanılmadı denildi talesami için şuan demir şurubu verildi bir ay daha kullanıp kan alacaklar.demir eksikliğimiz de mevcut,yardımlarınız rica olunur.

    • Merhaba, bizler nasıl yardımcı olabiliriz bilemiyoruz. Teşhis koymanın zor olduğu durumlar olabilir. Sizlere yardımcı olabilecek tek kişi yine hematoloji doktorunuzdur. Geçmiş olsun.

  • RBC 6,21
    MCV 73,2
    MCH 23,3
    MCHC 31,9
    Bu sonuçlara göre Talasemi taşıyıcısı olduğum söylendi
    Ama Hemoglobin Elektrolizi değerlerim normal çıktı
    HbA 96,5
    HbA2 2,4
    Hemoglobin F 1,1
    Ferittin 36
    Bunu nasıl değerlendirirsiniz ?

    • Tek gen taşıyıcılığında (sessiz taşıyıcı) bu durum görülebiliyor. Alfa talasemi adı verilen akdeniz anemisinin sessiz taşıyıcı formunda elektroforez normaldir. Yani şöyle anlatayım alfa zinciri kodlayan genlerden 4 tane vardır. Bu genlerden sadece birinde sorun olursa sizin durumunuz gelişebilir.

  • Merhaba aşağıdaki sonuçlar neyi gösteriyor. Bilgi verebilirseniz sevinirim. Teşekkürler.

    HbA1 : 0
    HbA2 : 34,3
    HbF : 0
    HbS : 65,7

      • Merhaba, öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Yukarıdaki sonuçlar bi kaç sene öncesine ait yakın tarihte tekrar test yaptırdım sonuçlar aşağıdaki gibi. Bazı parametlerin karşısında neden boşluk var anlamadım. Bir de ek olarak HB E veya C yazıyor onuda anlamış değilim. Doktor net bir açıklama yapmadı. Bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.

        Parametre Sonuç Referans Açıklama
        HbA1 . 96 – 98
        HbA2 . 1,5 – 3,5 33,2 HB E veya C
        HbF . 0 – 2
        HbS 66,8

          • Açıkçası net birşey söyleyemiyoruz. Tam bir orak hücre hastalığı sonucu değil. Bazen hem talasemi hem de orak hücre hastalığı ortasında durumlar veya değişik genetik varyasyonlar olabiliyor. Hematolojinin değerlendirmesi gerekir. Hemoglobin C ve E’de tıpkı hemoglobin S gibi kanda normalde görülmez.

      • Slm. almanyada 1 yaşaında yiğenime talesemi intermedium yani majorun bir altı hastası teşhisi konuldu. Piramitüre doğmustu küvezde kaldı herşeyi atlattı ama şimdide bu çıktı. Anne taşıyıcı baba taşıyıcı. Hemeglobin 7 ve üstü şuan da 8.1 cıkmıs. labaratuvar sonucuda bu ama alöanlar talesemiye yabamcıyız ama bize gore hafıf hastası diyor. Siz ne düşünüyosunuz acaba yorumlarsanız sevinirim. Türkiyeye getirip baktırmak istiyorum.
        Hba 9,2
        hba2 3,5
        Hbf 87.3
        Hb veriante: negatif
        Dna analiz:
        ıvs-ı-110 G>A=B+- thalasamie heterozygot
        Ivs-ıı-1 G>A=B0- thalasamie heterozygot

  • Hbf 2.6
    Hba2 2.6
    Kromatogramda HbF yüksekliği mevcut olup Hemoglobinopatiler yönünden ileri inceleme önerilir yazıyor. Bu ne anlama geliyor?

  • merhaba kizim 5 yasinda
    Hb F 0
    Hb A2 2.6
    Hb A 97.4

    3 yil once akdeniz anemisi teshis koymuslardi ama 15 gun onceki test sonuclari budur?

  • Merhaba kan testi değerlerim;
    HbA(hba0, hba1c, hbJ dahil) 96,8 % >96
    Hb A2 = 3,2 % 2,5 -3
    Hb S= 0 % 0-0
    Hb F = 0 % 0-9
    Bu sonuçlara göre talesemi taşıyıcısı mıyım acaba? Teşekkürler.

  • Merhaba evlilik oncesi kan testi degerlerim su sekilde, yorum yapa bilirmisiniz

    HBa 96.5%
    Hba2 2.4 %
    HbF 0.9 % (normaldan yuksek cikti)
    HbC 0.2 %

  • Hb A1c %3.082
    Hb F %0.645
    Hb A %91.497
    Hb A2 %4.776
    çıktı. Doktorum talasemi taşıyıcısı olduğumu biliyor buna rağmen bu testi istemiş. Herhangi bir sorun görünüyor mu? Teşekkür ederim.

  • Evet kan değerlerim normal. Çok teşekkür ederim. Evlilik için baktırmıştım. Eşimde herhangi bir şey yok. Her şeyi normal. Tekrar teşekkür ederim.

          • Hocam ihtimal kaçtır ve öyleyse bile en zararlısı mıdır yoksa en zararsızı mıdır ?

          • Bu teste bakılırsa (kan değerlerinizi normal sayıyoruz) büyük ihtimalle taşıyıcısınız. Taşıyıcılık sizde bir sağlık sorununa neden olmaz, size bir zararı olmaz. Sadece genetik olarak bunu bilmeniz gerekir. Eşiniz sizin gibi taşıyıcı olursa çocuklarınızın hasta olma riski vardır.

    • Bebeklerde HbF değeri erişkine göre yüksek çıkabilir. Değerlendirme referans aralığına göre yapılacağı için doktorunuza göstermeniz daha sağlıklı olur. Geçmiş olsun.

  • Merhabalar.benim 4 yaşında kızım var. Talasemi beta taşıyıcı. Fakat kani 9.5 altına düşüyor. Acaba neden? Demir, vitamin normal sadece hemogram düşüyor. Hiç bir sekilde yükselme olmuyor sürekli düşüyor.

  • Teşekkür ederim. Birşey daha soracam.1 ay önce de Hb F 1.2 idi. Bu normal midir? Tahlilimi aldığımda önünde H yazıyor çünkü koyu bi yazıyla. Yüksek olduğunu söyledi doktor.

    • Ben damardan 5 ay önce demir aldım ve alerjik reaksiyon gösterdim. Sonrasında Hb f yüksek diye hemotolojiye gittim. Orada da elektroforez için damardan demir vermediler ve ilaç kullanarak demiri yükseltecem ki tahlil yapsınlar. 1 ay önce de demir aynıydı. simdi de ne yapmalıyım?

  • Hbf 0.6 Hba2 2.2 Hba0 56.3 Hbd 33.4 Talasemi sonuçları nikah için yaptırıldı hematolojiye gitmem gerekiyor randevu aldım ama cok merak ediyorum hasta mıyım? Şimdiden teşekkürler.

  • HbA1c 5.20
    HbF 0.00
    HbA2 2.70
    Sonuçlarım böyle. Mikrositer anemi ayırıcı tanısı önerilir demiş. Kafana takıldı hastalık var mı acaba?

  • Birde şunu sormak istiyorum oğlum o gün çok yoğun ishal olmuştu kan verirken bu durumda testi düşük çıkmasına sebep olur mu? Çok teşekkür ederim cevap veriyorsunuz aydınlatıyorsunuz bizi.

  • Hb F 0.5 % 0.0 – 2.0
    Hb A2 3.8 % 2 – 3.5
    Hb A 7.6 % 94.5 – 98.50
    Hb D 0 %
    Hb S 88.1 %
    Hb C 0 % Merhaba, bu sonuçlara göre hastalığım nedir? Bilgilendirirseniz sevinirim… şimdiden teşekkürler.

Yorum Yap