GGT Nedir? Yüksekliği veya Düşüklüğü Neden Olur?

GGT nedir

GGT, Gama Glutamil Transferaz isimli enzimin kısaltılmış şeklidir. Ayrıca karaciğer ve safra yollarında en yüksek konsantrasyonlarda bulunan enzimdir.

GGT Nedir?

GGT (gama glutamil transferaz) önemli oranlarda hücre zarında bulunur. Karaciğer ve safra yolları hastalıklarının tanısında ve takibinde kullanılan en hassas göstergedir. Ayrıca böbreklerde, pankreasta ve ince barsaklarda da bulunur.

GGT normal değeri erkeklerde 10-49 IU/L, kadınlarda 7-32 IU/L ‘dir. Ayrıca;

  • 0-3 ay : 4-120 IU/L
  • 3 ay – 1 yaş : 2-35 IU/L
  • 1-6 yaş : 2 – 25 IU/L değerleri arasındadır.

GGT Testinin Amacı:

  • Karaciğer ve safra yolları hastalıklarının tanı ve takibinde
  • Gizli alkolizmin takibinde
  • ALP yüksekliği olan kişilerde, bu yüksekliğin kemikten mi yoksa karaciğerden mi kaynaklandığını ayırt etmede kullanılır.

GGT Yüksekliği

Gama Glutamil Transferaz yüksekliği yapan nedenler;

  • Hepatit; diğer karaciğer enzimlerinden daha belirgin artış görülür.
  • Siroz
  • Karaciğer yağlanması
  • Tıkanma sarılığı; safra yollarında tıkanıklık sonucu gelişen sarılıklarda ortalama 5 katına kadar artış beklenir.
  • Alkol bağımlılığı ve alkolik hepatitler. Alkol bağımlılığını gösteren en duyarlı testtir. Kronik alkoliklerde diğer testler normal olsa da GGT yüksekliği görülür.
  • Karaciğere sıçramış kanserlerde ortalama 14 katına kadar artış görülür.
  • Karaciğere sıçramayan bazı kanser türlerinde de artış görülür. Malign melanom (cilt kanseri türü), meme kanseri, akciğer kanseri, böbrek tümörü (hipernefroma) ve bazı prostat kanserlerinde
  • Şeker hastalığı, tiroid bezinin hızlı çalışması (hipertiroidizm)
  • Pankreas iltihabı (pankreatit)
  • Kalp krizi; kalp krizi geçiren hastaların yarısında 4. ve 5. günlerde yükselmeye başlar.
  • Çocuklarda safra yollarının yokluğunda (biliyer atrezi), yenidoğan hepatitlerinde
  • Aşırı obez kişilerde hafif artış görülür.
  • Bazı ilaçlar: doğum kontrol ilaçları, bazı epilepsi ilaçları ( fenitoin,valproik asit), furasemid (sık kullanılan bir idrar söktürücü), heparin , metotreksat.
  • Reye Sendromu: Çocuklarda grip ve suçiçeği gibi hastalıklar esnasında aspirin kullanılması sonucu gelişen bir hastalıktır.
  • Ebstein-Barr virüsü enfeksiyonu
  • Sitomegalovirüs (CMV) enfeksiyonu
  • Kan zehirlenmesi (sepsis)
  • Nefrotik sendrom: böbrekte protein kaybı ve ödem ile kendini gösteren bir grup hastalığa verilen isimdir. Ödem bu hastalıkta diğer sık nedendir.

Gama Glutamil Transferaz temel olarak karaciğer hastalıkları ve alkolizmde kullanılan en duyarlı labarutuvar testidir.

GGT Düşüklüğü

Tiroid bezinin yavaş çalıştığı (hipotiroidi) hastalarında düşüklük görülebilir.

Referanslar

Lange Tanı Testleri cep kitabı s:143

Labaratuvar ve Tanısal Testler Prof Dr M.Kemal Erbil S:291

Wallach’ın Tanıda Labaratuvar Testlerini Yorumlanması 9.Baskı S:184-185

 

40 Yorum

  • Merhabalar ben şeker hastasıyım tahlillerin de ggt değerlerim 439 çıktı doktorum ağrı kesici den kaynaklı olduğunu söyledi doğrumudur düşmesi için ne yapmam gerekiyor lütfen beni bilgilendirir misiniz

    • Merhaba,bizler doktorun teşhisini sorgulayamayız. Ancak ağrı kesiciler bu gibi durumlara neden olabilir. Yapacağınız en iyi şey reçetesiz ilaç kullanmamak olacaktır.

  • Merhabalar benim kan testinde ggt sonucu 220 diyor normal değerlerden yüksekmi oluyor ömürlük ilaç kullanıyorum (epilepsi (Epdantoin) Bunun etkisi olabilirmi Teşekkürler

  • Merhaba annem de alt ve ggt değerleri 41 üre ise 16. Doktor ultrasan sonucunda klinik bulgu olarak kcft yüksekligi olarak tanımlams. Bu durum ciddi mi bi durum mudur yani siroz vs gbi. Yoksa tedavi edilebilir bir durum mudur. Bilgileriniz icin şimdiden teşekkür ederim

  • Merhaba, benim Ast,Alt,gtt çok yüksek ,ggt em 216 , sürekli mide bulantısı, halsizlik, arada ateş basma oluyo. Nedendir sizce kadınım.birazda şişkinlik var.

  • Merhaba ismim ahmet çocuğum 40 günlük biraz sarılık var 11 civarında tahlil yaptırdık ggt 250 cıktı ama alt ve ast değerleri düşük biraz araştırdım karaciğer hastalığından bahsediyorlar bilgi verirseniz memnun olurum değerler normal mi?

    • AST,ALT normal iken bu testin yüksekliği öncelikle safra yolları sorunlarını akla getirir. Tabi testleri daha ayrıntılı değerlendirmek gerekir ki doktorlarınız bunları yapıyorlardır. En sağlıklı bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.

  • Merhaba benim kaşıntı şikayeti ile kan testimde GGT 57, trigliserid 300, insülin 36 çıkmış hepsi yüksek. Doktora soramadım daha. ***(Essitalopram
    ) antidepresan kullanıyorum ondan olabilir mi?

  • Merhaba ben alkol cok kullanmam ama bu ara antibiyotik cok kullandim iltihap vardi ggt 73,dü 1 ay snra 88 olmus aile hekimi cok bir daha deniyelim dedi bu ggt 88 cok kotu degermi yasim 35 hocam, birde bu ara aci yasadim ölüm hastalik deil ama ask acisi uzuntusu yasadim belki etkisi olurmu die solemek istedim sadece hocam

    • Değeriniz çok yüksek değil ancak nedenini araştırmak gerekir. İlaçlar buna neden olabilir. Tek başına bu tahlil yeterli bilgiyi vermez bundan dolayı farklı tahlillerle birlikte değerlendirme gerektirir. Dahiliye doktoruna başvurmanızı öneririz. Çektiğiniz sıkıntının direkt bu testi yükseltmesi beklenmez.

  • Merhaba . Üç dört önce enzimlerim epey bi yüksek çıktı alt ast 230 120 . Helicobakter için antibiyotik kullandım daha Başka birsürü haplar . Doktorum haptan olabilir dedi hapları bıraktım. Şimdi alt ast ggt değerlerim 22 36 ve ggt 7 sizce normal mı ??

  • Merhaba,
    Karnımda 2 hafta önce başlayan şişme ve devam eden halsizlik nedeni ile doktora gittim. Ultrasyon çekildi ve kan tahlili yapıldı. Karaciğerde orta derece yağlanma, karında sıvı birikmesi; kan tahlilinde de GGT değer 685 çıktı. Karında sıvı birikimini nasıl atabilirim ? GGT değerini nasıl düşürebilirim ?
    Teşekkürler,
    Okan

    • Karındaki sıvı karaciğer problemine bağlı gelişebilir. Öncelikle bu yüksekliğin nedeni araştırılmalıdır.Tahlillerin düzelmesi için öncelikle nedenin tespit edilmesi gerekir. Doktorunuz teşhis koyuncaya kadar bilmediğiniz hiçbir ilacı, bitkisel ürünü kullanmayınız.

  • Merhabalar. Benim ggt tek başına son iki senedir 100 ile 190 değerleri arasında çıkıyor.Spor salonuna spora gittim. yürüme bandında yarım saat yürüyüş ve yirmi dakika bisiklet çevirdim. Altı ay sonra ggt değeri 94 e düştü.Sporu bırakınca tekrar yükseliyor.Bu arada ultrason çekiminde birinci derecede karaciğer yağlanması çıktı.Sebep sadece bu olabilir mi? Alkolde bu yaşıma kadar hiç kullanmadım. Ne yapmalıyım? Ne tavsiye edersiniz?

    • Merhabalar, öncelikle bu yüksekliğin başka bir hastalıktan kaynaklanıyor olmaması gerekir. Bunun için birçok test yaptırmak gerekebilir. Gastroenteroloji veya dahiliye doktoruna başvurabilirsiniz. Karaciğer yağlanması bu testin yükselmesine neden olabilir. Genellikle AST,ALT gibi testler de yükselir.

  • Merhabalar benim alt 167 ast 40 ggt 440 hastanede tedavi gördüm alt değerim yüksek biraz korktum açıkçası normalin çok üstünde bunlar bugün ki tahlilden yazdığım güncel değerler doktora gitmeli miyim ?

  • Merhaba ben 54 yaşındayım çocukluğumda sözde sarılık geçirmişim tedavi yapılmamış her 6 ayda kan verip değerlere baktırıyorum alkol kullanmıyorum ama günde 10-15 sigara içiyorum. Urso isminde günde 3 hap iciyorum gecen hafta GGT degerlerim 560 çıkmış kan vermeden önce hapımı düzenli almıyordum simdi 1 haftadır düzenli alıyorum. Sigarayla bir alakası var mı Ggt’nin yükselmesinde? 20 yıldır tedavi görüyorum düsmüyor. Tabiki benim sucum ilaçlari içmiyordum doktorum uyardı ölmek mi istiyorsun diye ciddiye aldım. Kendim ne yapabilirim. Çok teşekürler şimdiden…

    • Sigaranın GGT’yi yükselttiğine dair bir bilgimiz yok. Ancak sigaranın birçok organa zarar verdiği, bu organlardan birinin de karaciğer olduğunu unutmayınız. Anladığım kadarıyla kronik bir safra yolları ve karaciğer hastalığınız var. Doktorunuzun önerilerine uymak, doktorunuza danışmadan hiçbir ilacı kullanmamak yapabileceğiniz en iyi şey olur. Geçmiş olsun.

  • Merhaba, GGT değerim 52 ancak doktorum önemsiz olduğunu söyledi. Epilepsi için günde 250 mg levetirasetam kullanıyorum. GGT değerimin artmasına sebep olabilir mi?

  • Merhaba.Ben Ahmet yaşım 44. ALT degerlerim yaklaşık 2 yıldır yüksek çıkıyor. 2 yılda 4 kez test yaptırdım . 82 -80 – 79 ve sonuncusu 67 çıktı. Alkol sigara ve ilaç kullanmıyorum, kilolu degilim, sağlıklıyım. GGT ise 140 – 130 – 87 ve 110 çıktı. Ultrasonlarda da birşey gözükmüyor. Yardimci olup yol gösterirseniz sevinirim.

    • Ahmet bey, yüksekliğin sebebini araştırmak gerekir. Kapsamlı karaciğer testlerine bakmak, başka bir nedenden kaynaklanıp kaynaklanmadığını araştırmak lazım. Çevrenizde varsa gastroenteroloji doktoruna muayene olunuz. Kafadan birşeyler söylemek çok zor.

  • Merhaba karaciğer enzimleri yüksekliği GGT yükselmesine neden olabilir mi? GGT şu an 39 bir hafta önce 119 idi. Beni aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkürler

    • Karaciğer enzimleri GGT’yi yükseltmez. Ancak karaciğer enzimlerini yükselten her neyse GGT’yi de yükseltebilir. Yukarıda bahsettiğimiz birçok hastalık (hepatitler, safra yolları hastalıkları gibi) bu testleri birlikte yükseltebilir.

  • Merhaba.trigliserid degerim 375-ggt.69 haftada iki kez alkol aliyorum.zolax 200 mg kulandim dun. Ggt degerlerine bir yansimasi olurmu ilk kez yuksek cikti.trigilserid genelde yüksek.alkol almayınca düşüyor.

    • Merhaba, hem uzun süreli alkol kullanımı hem de zolax (flukonazol) karaciğer testlerinde yükselme yapabilir. Dahiliye polikliniğine başvurursanız yüksekliğin sebebi hakkında daha sağlıklı bilgi alabilirsiniz.

Yorum Yap