Gebelik haftası hesaplama aracı ile hamilelik haftası, tahmini doğum tarihi, bebeğin burcu, gebeliğin oluştuğu tarih ve bebeğin hareketlerinin ilk hissedileceği tarih öğrenilebilir.
Son adetinizin ilk gününü giriniz (Kanamanın başladığı tarih) :

Bu hesaplama adet tarihine göre yapıldığı için gerçek gebelik haftası ile uyuşmayabilir. Bu hesaplama ile elde edilen değerler gerçek gebelik yaşından 2-3 hafta kadar farklı çıkabilir. Gebelik haftasını kesin öğrenebilmek için ultrason ölçümleri gerekir. Doktorunuzun ultrason ile yapacağı ölçümler gebelik haftanız için en doğru bilgiyi verecektir.
Hamilelik haftasını doğru hesaplamak hem anne hemde doktor için önemlidir. Doğum tarihinin belirlenmesi, bebeğin anne karnındaki gelişiminin takibi bu hesaplamaya göre yapılır.
Ultrason ile Gebelik Haftası Hesaplama
Hamilelik haftası belirlenirken ultrason ile bazı ölçümler yapılır. Bu ölçümlere göre gebelik haftası belirlenir. Hamilelik haftası belirtlemede kullanılan ölçümler:
Gebeliğin ilk 3 ayında (birinci trimester) gebelik haftası hesaplama:
- Ortalama kese çapı: Gebeliğin erken dönemlerinde, embriyonik kutuplar (embriyonik pole) görülemeyebilir. Kutuplar görülemediği için baş-popo mesafesi ölçülemez. Bu dönemde hamilelik haftası ortalama kese çapına göre belirlenir. Gebelik haftası ilerledikçe ortalama kese çapı ölçümünün güvenilirliği azalır ve yerini baş – popo mesafesi ölçümüne bırakır.
- Baş-popo mesafesi (Baş-kıç mesafesi) : Gebeliğin 6. – 7. haftalarından sonra baş-popo mesafesi ölçülebilir. İlk üç aylık gebelik döneminde ultrason ile hamilelik haftasını gösteren en güvenilir yöntemdir. Aynı zamanda bebeğin beklenen doğum tarihini belirlemede de kullanılır. Baş – popo mesafenin gebelik haftasını en doğru gösterdiği dönem gebeliğin 7 – 9. haftaları arasıdır.
Gebeliğin 3 ayından sonra (2. ve 3. trimester) hamilelik haftası hesaplama: Gebeliğin ilk 3 ayından sonra anne karnındaki bebeğin anatomik yapısı belirginleşir. Bu dönemde birçok yapının ölçümü yapılabilir. Gebelik yaşını belirlemede temel olarak şunlara bakılır:
- Baş çevresi ölçümü: Gebelik haftasının hesaplanması için kullanılan güvenilir ölçümlerden birisidir. Gebeliğin 20. haftasından önce daha güvenilir bilgiler verir. Gebelik haftası ilerledikçe bu güvenilirlik azalır.
- Femur (uyluk kemiği) uzunluğu ölçümü: Uyluk kemiğinin uzunluğu ölçülür. Kemik gelişim bozukluğu olanlarda hamilelik haftasını belirlemek amacıyla kullanılmaz.
- Bi parietal çap : Kafanın enine uzunluğunu ölçer. Yani kafanın sağı ile solu arasındaki mesafeyi ölçerek gebelik yaşı hakkında bilgi verir. Özellikle 14. ve 20. haftalara arasındaki ölçümler güvenilir bilgiler verir.
- Karın çevresi ölçümü
- Humerus (kol kemiği) ölçümü
Gebelik haftası hesaplama amacıyla birçok farklı ölçüm yapılabilir.
Gebelik kesesi ne zaman görülür?
Ortalama kese çapı ölçümünün yapılabilmesi için gebelik kesesinin görülmesi gerekir. Gebeliğin yaklaşık 5. haftasından sonra gebelik kesesi görülebilir. Yine beta HCG testi 2000-3000 mIU seviyesine geldiğinde gebelik kesesinin görülmesi beklenir.
Trimester nedir?
Üç aylık gebelik dönemine trimester denir.
- İlk 3 aylık dönem 1. trimester olarak adlandırılır. Yani 13. haftaya kadar olan gebelikleri kapsar.
- 3 ay – 6 ay arasındaki gebelikler 2.trimester olarak adlandırılır. Yani 14 – 27. haftalar arasındaki gebelikleri kapsar.
- 6. aydan sonraki gebelikler 3. trimester olarak adlandırılır. 28. haftadan doğuma kadar geçen süreyi kapsamaktadır.