D-dimer Testi Nedir? Yüksekliği Neden Olur?

D-dimer yüksekliği

D-dimer testi pıhtılaşma sisteminin aktifleştiğini ve pıhtı yıkımı olduğunu gösteren bir labaratuvar parametresidir.

D-dimer Nedir?

Çeşitli nedenlerle aktifleşen pıhtılaşma sistemi pıhtıyı oluşturur. Bu pıhtılaşma ile birlikte pıhtıyı yıkacak ve temizleyecek sistem de (fibrinolitik sistem) aktifleşir. Fibrinolitik sistemin pıhtıdaki fibrini yıkması sonucu çeşitli maddeler ortaya çıkar. Oluşan bu maddelerden birisi de d-dimerdir. Yani pıhtının eritilmesi sonucunda ortaya çıkan maddelerden bir tanesidir.

Vücutta pıhtılaşma sisteminin aktifleştiğini ve bunun sonucu oluşan pıhtının yıkıldığını gösteren bir değerdir.

D-dimer normal değeri <250 ng/dL olsa da laboratuvara göre değişmektedir.

D-dimer Testi Neden Yapılır?

  • Yaygın damar içi pıhtılaşma (DIC) tanısında
  • Pıhtıya bağlı damar tıkanıklıkların dışlanmasında kullanılır. Örneğin akciğer damarlarına pıhtının atıldığı pulmuner emboli gibi. (bkz: Akciğere Pıhtı Atması (Pulmuner Emboli) Nedir? )

D-dimer Yüksekliği Nedenleri

Arttığı durumlar şunlardır:

  • Derin ven trombozu: Bacak toplardamarlarına pıhtının oturduğu bir durumdur.
  • Pulmuner emboli: Akciğer damarlarına pıhtı atması sonucu nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi belirtilerle kendini gösteren bir durumdur.
  • Aort diseksiyonu: Vücuda kanı dağıtan ana atardamar duvarının yırtılmasıdır. Yırtılan bölgeye geçen kan pıhtılaşır ve sonuçta fibrin yıkım ürünleri yükselir.
  • Vücudun herhangi bir yerinde damarda pıhtı oluştuğunda; kalp krizinde, beyin damarına pıhtının oturduğu inmede…
  • Yaygın damar içi pıhtılaşmada (DIC)
  • Gebelik: Gebelik haftası ilerledikçe testin referans aralığı değişir. Yani gebelerde hafif yükseklik görülebilir. Gebelerdeki yüksekliğin normal olup olmadığına doktorunuz karar verir.
  • Böbrek, karaciğer veya kalp yetmezliğinde belli seviyelerde yükselebilir.
  • Bazı kanserlerde
  • Ağır yaralanmalarda
  • Ameliyat sonrası
  • Ciddi iltihabi durumlarda ve ciddi enfeksiyonlarda
  • Bazı yılan ısırıklarında
  • İleri yaşlarda özellikle 80 yaş üstünde belli seviyelerde yükseklik görülebilir.
  • Yüksek trigliserid seviyesi, yüksek bilirubin seviyesi, yüksek serum romatoid faktör seviyesi ve hemoliz bu testi yükselten diğer nedenlerdir.

D-dimerin normal sınırlarda olması bazı ciddi hastalıkların dışlanmasında kullanılır. Doktorunuz test soncunu değerlendirirken kişinin yaşı, hikayesi, muayene bulgusu ve diğer faktörleride göz önünde bulundurur. Bu testin yüksekliği tek başına hastalık tehşisi koydurmadığı gibi normal olması da hastalık olmadığı anlamına gelmez.

31 Yorum

  • Hocam ben simdi göĝüs hastalık larından tahlil yaptirdim D Dimer 748.41 cikti yuksekmi normal midir tesekkur ederim

    • Merhaba, D-dimer testinin normal değerleri (referans aralığı) labarutavara göre değişkenlik gösterebilir. Sizin test sonucunuzda referans aralığına bakabilirsiniz (genellikle 0 – 500 seviyeleri arasındadır).Eğer sizin referans aralığınız da bu seviyelerde ise testinizin sonucunda biraz yükseklik var demektir. Bu testin hafif yüksekliği herzaman bir hastalık göstergesi değildir. Şikayetler, belirtiler ve diğer tetkikler ile birlikte değerlendirilir. Bu konuda en sağlıklı yorumu sizi muayene eden göğüs hastalıkları uzmanı yapacaktır.

  • İyi günler hocam. İki gün önce sinuzit ve öksürük sırasında aşırı göğüs ağrısı ile acil servise basvurdum. D-dim referans aralığı 0-500 arasında iken benim değerim 1050 çıktı. Sikayetlerime bağlı olarak akciğer tomografisi çekildi ve emboli olmadığı söylendi. Doktorum d dim değerinin yüksekliği için başka bir bölüme gitmemin gerekmediğini değerin çok yüksek olmadığını söyledi . Sizin fikirlerinize de ihtiyacım var değer biraz tedirgin etti beni.

    • Merhaba Burçin hanım, ilaçlı göğüs tomografisi ile emboli olmadığı anlaşılmış yani korkulan durum ekarte edilmiş. D-dimer ciddi iltihabi durumlarda ve enfeksiyonlarda da yükselebilir. Öksürük ve göğüs ağrınız devam ederse yine de bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurabilirsiniz.

    • Merhaba Özgür Bey, bakılan laboratuvarın referans aralıklarına göre değerlendirmek lazım. Çoğu referans değeri 0-500 arasındadır. Eğer testinizin yapıldığı laboratuvarın referans değerleri de bu aralıkta ise, 454 normal kabul edilir ve anlam ifade etmez. Ancak D dimer testi bir hastalığı dışlamak için tek başına yeterli olmayabilir. Bundan dolayı şikayetleriniz, muayene bulgularınız ve diğer parametreler ile birlikte değerlendirmek gerekir. Yani en sağlıklı bilgiyi testi isteyen doktorunuz verecektir.

  • Hocam dün doktora gittim. Kan testinde diğer değerler normal d dimer ise 0-0.4 arası olması gerekirken benim 0.53. Sizceciddi bir durum mu?

    • Merhaba Eray bey,
      Sadece bu tahlile bakarak ciddi veya değil denilemez. Şikayetiniz, doktorunuzun muayene bulguları ve diğer tahliller ile birlikte değerlendirilmeli. Lütfen sağlıklı bilgi için testi isteyen doktorunuza danışın.

  • Hocam merhabalar bir ay önce dizarkasindaki baker kistinden dolayı şişlik şikayeti ile doktora gittim kan testleri dobler akciğer filmi çekildi herşey normal ve temiz cıktı ddimer testi haricinde ilk 3800 sonrasında 5990 bir sonrakinde 2800 4020 ve en son 4120 cıktı kalp damar cerrahi coumadin 2.5 mg ecopirin 150mg ve 20 tane cleksan verdi coumadin ve ecopirin hâlâ içiyorum bu esnada dişlerimde ve dişetlerinde çürük şişme gibi sıkıntılarım var panik halindeyim napacagimi şaşırdım moralimde bozuk. Vereceğiniz cevap için tesekkurler

    • Merhaba,
      Dişetlerinizde çürük, kanama veya vüdunuzda moruklar varsa bu ilaçlardan kaynaklı olabilir. Bu durumu hemen doktorunuza bildiriniz. Tanı ve tedavi hakkında yorum yapamayız. Aklınızdaki tüm sorulara en iyi cevabı sizi muayene eden ve ilaçları başlayan doktorunuz verecektir.

      • Hocam cevabınız ve ilginiz için teşekkür ederim hocam bu konuyu konuştum bi sıkıntı yok dedi ama bu ddimer yüksekliği beni çok düşündürüyor panik atak hastasiyim her an her saniye aklımda yemeden içmeden kesildi.

  • Merhalar bugun gogus agrisi sikayetiyle acile gittim d dimer testi yapildi sonuc 0,22 cikti referans araligi 0-0,5 yaziyordu ama herhangi bir uyari isareti yer almiyor tahlilde h yada l gibi doktor pek onemsemedi ama benim bu sonucla farkli bir birime gitmem gerekir mi

    • Merhaba, d dimer testi zatürre gibi ciddi enfeksiyonlarda yükselebilir. Ama sadece teste bakarak yorum yapmak yanlış olur. Bu yüzden sizi gören, muayenenizi yapan, şikayetlerinizi dinleyen ve tüm testlerinizi birlikte değerlendiren doktorunuz size en doğru bilgiye verecektir

  • Merhaba ben 37 haftalık hamileyim nefes darısı yaşıyorum d-dimer referans ağırlığı 0-0,025 Benim sonucum 1,113 normal mi acaba

  • Merhaba. Öncelikle sabır ve nezaketle hastalara tek tek cevap verdiğiniz için size çok teşekkür ediyorum. Benim de bir sualim olacak. Annem uzun yıllardır meme kanseri hastası. Yaklaşık iki hafta önce burun akıntısıyla seyreden şiddetli öksürük sonucu geçtiğimiz hafta göğüs hastalıkları uzmanına gitmeye ikna ettik. D-dimer sonucu (0-0.5 referans değeri aralığında) 1.199 çıktı. Kanser hastası olduğu için acaba metastaz mı yaptı diye çok endişelendim. Önümüzdeki günlerde randevu alıp nasip olursa yine aynı doktora gidecek. O zamana kadar bu konu hakkındaki değerli görüşlerinizi bilmek isterim. Sizce tehlikeli bir durum söz konusu mu acaba? ( Ayrıca annemin aspirine karşı da maalesef alerjisi var.)

    • Merhaba, d-dimer testi bazı enfeksiyonlarda bu seviyelerde görülebilir. Örneğin ciddi bir solunum yolu enfeksiyonu testin yüksek çıkmasına neden olabilir. Ancak sadece test sonucu ile yorum yapmak yanlış olacaktır. Sonuçta bunu değerlendirecek olan doktorunuz.
      Bazı testler vardır ki yüksekliği büyük oranda bir hastalığı gösterir. Oysa D-dimer öyle bir test değil. Ne yazık ki birçok durumda yüksek çıkabiliyor. Bu test tek başına kanser için bir gösterge değildir. Bu konuda annenizi muayene eden göğüs hastalıkları doktoru en sağlıklı bilgiyi verecektir. Geçmiş olsun.

  • Merhaba.benim iki göğsüm arasında ve sırta vuran şiddetli bir ağrım oldu.d dimer 880 cıktı.tomografide emboli yok dediler.venoz yetmezligim de var.buna bağlı yükselebilir mi.kalp damar dr na gitmem gerek mi

    • Merhaba, ilaçlı tomografi emboliyi büyük oranda (%100 değil) dışlayabilir. Yine de ağrınız olduğu için mutlaka kardiyoloji ve göğüs hastalıkları polikliniğine muayene olunuz. Eğer her iki bölümde birşey yok derse venöz yetmezlik açısında kalp damar doktoruna gidebilirsiniz.

  • Merhaba. Bende göğüs sıkışması bana göre kalp ağrısıyla hastaneye gitmiştim ve D-Dimer testi sonucunda normal değerler (0-198 ) ve benim çıkan değerim 700. Aynı zamanda astım hastasıyım ve bu ağrılar beni zorluyor. Başından savarcasına bişeyin yok dedi. Bu durumda her hangi bir sıkıntı olabilir mi ?

    • Sadece bu tahlile bakarak birşey var veya yok diyemeyiz. Ancak şikayetiniz devam ediyor ve özenli değerlendirilmediğinizi düşünüyorsanız tekrar başvurmanızda fayda var.

  • Hayırlı akşamlar hocam az önce annemin D-dimer, kantitatif test sonucu 32400 çıktı. Göğsündede sürekli ağrı var. bu nasıl bir sıkıntı ne önerirsiniz. Acele cevap annem 65 yaşında ve kalp şeker tansiyon ve Koah hastası.

  • İyi Akşamlar. D-dimer referans ağırlığı 0-05 aralığında benim sonucum 0,19
    Göğüs ağrısı ve ani nefes darlığı şikayetim var. Ayrıca akciğerimde 13mm çaplı buzlu cam alanı saptandı. Doktor şikayetlerim üzerine bu testi yaptı. Sizce normal mi?

    • Normal değil. Hem testinizi yüksek hem buzlu cam görüntüsü varmış. Muhtemelen göğüs hastalıklarına gittiniz. Doktorunuz sizi ve tetkik sonuçlarınızı bütün olarak değerlendirip teşhis koyacaktır.

Yorum Yap