C vitamini, yara iyileşmesi ve bağışıklık sistemi sağlığı için oldukça önemli bir vitamindir. C vitamini eksikliği, çoğunlukla aşağıdaki nedenlerden kaynaklanmaktadır.
- Karaciğer yetmezliği
- Yetersiz beslenme
- Fazla antibiyotik kullanımı
- Vücuttaki tümörler
- Bakteriyel enfeksiyonlar
- Sigara ve alkol bağımlılığı
Bu faktörler, C vitamini eksikliğine neden olan faktörlerdir. C vitamini eksikliği, iskorbüt adı verilen, diş eti kanaması, halsizlik, ciltte morarmalar şeklinde kendini gösteren bir hastalığa neden olabilir.
C Vitaminin Faydaları
- Öncelikle doğal bir antioksidandır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücuda hastalıklara karşı direnç kazandırır.
- Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi kış hastalıklarına karşı etkilidir.
- Seratonin oluşumun sağlar ve mutluluk hissi verir.
- Kemik sağlığı için önemlidir.
- Enfeksiyonların önüne geçer ve yaralanma durumlarında yaranın hızla kapanmasına yardımcı olur.
- Kandaki ve karaciğerdeki yağ oranının düşürülmesini sağlar.
C Vitamini Eksikliğinin Belirtileri
C vitamini eksikliği şu belirtilerin görülmesine neden olur;
- Kaslarda ve eklemlerde ağrı
- Yorgunluk ve halsizlik
- Ciltte kuruma
- Diş etlerinde kanamalar
- Zayıflayan saç telleri
- Kilo kaybetme
- En küçük bir darbede vücutta oluşan morluklar
- Burun kanamaları
- Vücutta oluşan yaraların geç iyileşmesi.
Ayrıca, tedavi edilmeyen ve önlemi alınmayan C vitamini eksikliği, vücutta ödeme, aşırı sinirliliğe, ateşli hastalıklara, havaleye ve solunum sistemi rahatsızlıklarına neden olabilir.
C Vitamini Açısından Zengin Besin Kaynakları
Aslında C vitamini deyince akla ilk, limon, portakal, mandalina ve greyfurt gibi turunçgiller gelir. Bunların yanı sıra C vitamini, biberlerde (acı biber, dolmalık biber ve yeşil biber), çilek, karnıbahar, brokoli, maydanoz, ıspanak, kara lahana, brüksel lahanası, roka, tere, mango, ananas, kuşburnu ve kivide de yoğun şekilde bulunur. Görüldüğü gibi C vitamini açısından besin çeşitliliği oldukça fazladır. Bu besinleri düzenli olarak tüketmek, C vitamini eksikliğinin engellenmesi adına oldukça önemlidir. Özellikle sebze yemeklerinin sulu kısmı, C vitamini alımı açısından önem taşır.
C Vitamini Eksikliğinin Tedavisi
C vitamini eksikliğinin tedavisi aslında oldukça basittir. C vitamini takviyesi alınarak (kapsül veya sıvı) ve C vitamini açısından zengin besinler bolca tüketilerek, C vitamini eksikliği ortadan kaldırılabilir. İyileştikten sonra önemli olan ise, hastalık dönemindeki kadar olmasa bile, düzenli olarak C vitamini tüketimine dikkat edilmesidir. Fazla miktarda C vitamini alınmasının da zararları olduğu unutulmamalıdır.
C vitamini eksikliği yetersiz beslenme sonucu gelişmişse, vitamin takviyesi ve beslenmenin düzenlenmesi tedavi için yeterli olacaktır. Ancak bu eksiklik beslenmeden kaynaklı değilse, öncelikle c vitamini eksikliğine neden olan durum araştırılmalı ve tedavi hastalığa göre düzenlenmelidir . Örneğin sigara ve alkol kullanımı engellenmeli, gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmeli, bu eksikliğe sebebiyet veren diğer hastalıklar da tedavi edilmelidir.