ALT Nedir? Hangi Hastalıklarda Yükselir?

ALT Alanin amino transferaz

ALT (Alanin Amino Transferaz), karaciğer hasarını gösteren önemli bir labaratuvar parametresidir.

ALT Nedir?

Hücre içi bir enzim olan Alanin Amino Transferaz karaciğer ve böbrekte yüksek, iskelet ve kalp kasında ise düşük miktarlarda bulunur. Bu enzim amino asit metabolizmasında görevlidir.

Hücre içinde yüksek, kanda ise düşük miktarlarda bulunur. Eğer hücre hasara uğrar ve bütünlüğü bozulursa (veya ölürse) hücre içindeki bu enzim kana geçer ve kandaki seviyeleri de yükseltir. Yani hücre hasarını dolaylı yoldan gösterir.

Temelde karaciğer hasarı için kullanılan bu enzim, ciddi böbrek, kas ve kalp hasarının olduğu hastalıklarda da yükselebilir. Örneğin kalp krizinde, ciddi kas hasarının olduğu travmalarda yükselme görülebilir. Ancak bu yükselmeler karaciğer hasarındaki kadar anlamlı değildir. Bundan dolayı AST ile birlikte temelde karaciğer hastalıklarının (hasarının) teşhis ve takibinde kullanılır.

ALT Normal Değeri Kaçtır?

  • Erkeklerde : 10 – 40 U/L
  • Kadınlarda: 10 – 35 U/L
  • Çocuklarda erişkinlerin 2 katı kadar yükseklik görülebilir.
  • Yaşlılarda ise erişkinlere kıyasla hafif yükseklik görülebilir.

ALT Testi Neden Yapılır?

Karaciğer hasarını gösteren en duyarlı testlerde birisidir. Karaciğer hastalığı düşünülen her durumda yapılabilir.

ALT Yüksekliği Nedenleri

Alanin Amino Transferaz, AST’ye kıyasla karaciğere daha özgü bir testtir.

Karaciğer Hastalıkları

  • Hepatit A , Hepatit B, Hepatit C gibi viral hastalıklarda ciddi yükseklikler görülür. Bu hastalıklarda ALT, AST’den daha fazla yükselir.
  • Alkolik Hepatit: Alkol kullanıma bağlı gelişen karaciğer iltihaplanmasıdır. Viral hepatitlerin aksine AST daha çok yükselir.
  • Karaciğer abseleri
  • Karaciğer sıçramış kanserler (metastaz)
  • Siroz
  • Reye Sendromu: Çocuklarda viral enfeksiyonlar(su çiçeği gibi) esnasında aspirin kullanılması ile ciddi karaciğer hasarı gelişir.
  • Toksik hepatit, otoimmün hepatit, iskemik hepatit

Safra Tıkanıklıkları

Safra yollarının taş veya tümör gibi bir nedenle tıkanması durumunda AST ve ALT yüksekliği görülür. Ayrıca GGT, Alkalen fosfataz, LDH gibi labaratuvar değerleride yükselir ve kişide sarılık gelişir. Şiddetli karın ağrısı, bulantı ve kusma görülür.

Non-Alkolik Karaciğer Yağlanması

Hem beslenme alışkanlığı, hemde hareketsiz yaşam tarzının benimsendiği günümüzde oldukça yaygın görülmektedir. Hiçbir belirti vermeyeceği gibi halsizlik, yorgunluk gibi genel şikayetlere neden olabilir.

Sağlıklı beslenerek, spor yaparak ve ideal kilonuza inerek bu durumu azaltabilirsiniz.

Diğer Nedenler

  • İleri derecede kalp yetmezliği (sağ kalp yetmezliği) olanlarda
  • Alkolizm
  • Ciddi kas travmaları
  • Pankreas iltihabı (pankreatit)
  • Ebstein Barr(EBV) virüsünün neden olduğu Enfeksiyoz Mononükleoz
  • İleri derecede sıvı kaybı (dehidratasyon)
  • Kalp kası iltihabı (miyokardit)
  • Kalp krizi
  • Akciğer damarlarına pıhtı atması (pulmuner emboli)
  • Kas hastalıkları
  • Dermatomiyozit, polimiyozit gibi otoimmün hastalıklar
  • Sepsis (kan zehirlenmesi), şok
  • Nöbet geçirme, epilepsi atağı
  • Çin otlarının kullanımı
  • Yabani mantar zehirlenmesi
  • Bitkisel ilaç kullanımı : Bazı bitkisel ilaçlar karaciğere ciddi zarar verebilir.
  • Aşırı doz ilaç alımı, özellikle ağrı kesici(NSAİİ) ilaçların yüksek doz alınması sonucu AST ve ALT yüksekliği görülebilir. Doğum kontrol ilaçları, ampisilin, azotiopürin, parasetemol, karbamazepin, kodein, indometazin, metotreksat, metildopa… Bu gruba girebilecek birçok ilaç vardır.
  • Güneş çarpması
  • Tarım ilacı zehirlenmesi
  • Wilson Hastalığı; bakır birikim hastalığı
  • Hemokromotoz; demir birikim hastalığı

ALT Düşüklüğü Nedenleri

ALT düşüklüğü klinik olarak çok önemsenmemektedir.

  • İlerlemiş kronik böbrek yetmezliği ve üre yüksekliği
  • Beslenme bozukluğu
  • B6 vitamin eksikliği
  • Metronidazol kullanımı Alanin Amino Transferaz düşüklüğüne neden olabilir.

87 Yorum

  • Alanin aminotransferaz alt 39 çıktı sebebi ne olabilir? Tiroid hastasıyım ****(Levotiroksin) 150’lik ilaç kullanıyorum

  • Alt değerim 100 den 3 Ayda 111 e çıktı kilo verme zorluğu da çekiyorum iştahım çok açık hepatit tahlillerim de normal çıktı. Bütün kontroller normal sadece alt yüksek çıkıyor. Ayağımı kötü bir şekilde burkup kıkırdak ezilmesi olmuştu 7 ay geçti hala şişiyor bunun etkisi olabilir mi? Yoksa diyet şart mı?

    • Kıkırdak zedelenmesi gibi bir durumda böyle bir yükseklik beklenmez. Diyet ve kilo verme karaciğer yağlanmasına bağlı yüksekliklerde işe yarar. Eğer farklı bir nedene bağlı yükseklik varsa tedavi değişebilir. Sonuçta bu yüksekliği açıklayacak birşey olmalı ve bunu doktorlar bulabilir.

  • Merhaba, benim değerlerim bu şekilde ne yapmam lazım
    SGOT(AST) H 56
    SGPT(ALT) H 106
    Alkalen Fosfataz 99
    GGT H 86
    Total Protein L 6
    Albümin 3.5 g/dL
    Globulin 2.5 g/dL
    Total Bilirubin H 16.69
    Direkt Bilirubin H 15.24
    İndirekt Bilirubin H 1.45

      • Merhaba ,acil dönerseniz sevinirim

        Biyopsi sonucun da aşağıdaki gibi bir yorum yapılmış ne demek istediği konusunda yardımcı olabilir misiniz ? safra tıkanıklığı konusunda ne yapmam gerekiyor hala rengim sarı ve kaşıntım arttı
        Karaciğer biyopsi materyalinin seri kesitlerinde portal alanlarda eozinofilleri içeren yangısal hücre infiltrasyonu, minimal interface aktivite bulguları izlenmiştir. Parankimde asidofil cisimler ve kolestom dikkati çekmiştir. Eozinofillerin varlığı toksik etiyolojiyi kuvvetle desteklemekle birlikte olgunun klinik, serolojik ve patolojik korelasyonu önerilir.

        • Karaciğerdeki problemin toksik hepatit olduğu düşünülmüş. Dışardan alınan ilaç, alkol, mantar, bitkisel ilaçlar, kimyasallar gibi… karaciğere zarar verebilecek birçok maddeye bağlı gelişebilir. Kesin bilgi için lütfen doktorunuzla iletişime geçiniz.

        • Biyopsi sonucunuzu yorumladık zaten. Asidofil cisimler, kolestom ve eozinofilik cisimler toksik hepatiti düşündürüyor. Yani yukarıda yazdığım durumları düşündüren değişiklikler var karaciğerinizde. Ama kesin tehşis için doktorunuzun sizi bir bütün olarak değerlendirmesi gerekir.

          • çok teşekkür ederim biraz telaş yapıyorum doktorum beklememiz gerektiğini söyledi ancak beklerken başka durumlar yaşamak istemediğim için bu ısrarım.

  • Merhaba isotretinoin kullaniyorum sivilcelerim icin .. Bugun yaptırdığım testte alt 74, ast 52 çıktı. Takviye olarak bitkisel ilaçlar kullanıyorum bi anda yükselmesinin sebebi ne olabilir? Doktor ilacı kesebilirim dedi 10 gün sonra butun moralim bozuldu. Karaciğer mi hasar alıyor?

    • Kullandığınız ilaç özellikle karaciğer testlerinde yükselme yapabilir. Kimisinde hiçbir problem olmazken kiminde sizin gibi yükselmeler görülür. Bitkisel de olsa diğer ilaçları doktorunuza gösteriniz. Bitkisel ilaçlar tek başına veya diğer ilaçları etkileyerek karaciğere zarar verebilir. Nihai kararı doktorunuz verecektir. Testlerin yükselmesi karaciğere zarar verdiğini düşündürür.

  • Oğlum 8 yaşında FMF hastası tahlillerde bu şekilde çıktı problem varmıdır alt ve ldh yüksek görünüyor.
    Alt 56
    Ast 37
    Ldh 345

  • Karaciğer hasara uğrayınca tekrar eski sağlam haline döner mi? Ben de *** (metotreksat) kullanıyorum iltihaplı romatizma için.

  • Ast trigliserit ldh vb normal çıkıyor Alt 70-76-81 seyrediyor. Lösemi, tedavisi aldım. Tam remisyondayım ve alt yeni yeni yükseldi. Bu metastaz habercisi olabilir mi? Başka değerleri de gözlemlemek mi gerekiyor.

    • Net birşey söyleyemiyoruz. Yüksekliğin araştırılması gerekir. Bu yüksekliği yapabilecek diğer durumlar (ilaçlar gibi) değerlendirilmeli. Kendi doktorunuza veya dahiliyeye başvurmanızı öneririz.

  • Merhaba safra kesemde 8 mm lik bir polip bulundu.alt 75 cikti ameliyat edebiliriz dediler.Fena halde şişkinliğim var ve de sırt ağrım. Bilgilendirir misiniz?

  • Aile sağlık ocağında yaptırdığım tahlil sonuçlarının bazısı şöyle
    AST =45
    AST = 29
    Glukoz= 116
    Kolestrol(CHOL)=202
    Vitamin B12 = 718
    Trigliserid = 94

    ***ALT yüksek görülüyor….

    ***ALT yüksekliği sebepleri ne olabilir, ne yapmalıyım…. Hangi doktora görünmeliyim?

  • alt:58 (aralığı 0-50)
    Diğer tüm tahliller iyi. Hamileyim 5 aylık alt bu yüzden yüksek çıkmış olabilir mi? 79 ile hamile kaldım 83 kiloyum şu an. 7ay önce ameliyat olmuştum.

  • merhaba vücut geliştirme için (enjeksiyon) sustanon ve (oral) dianabol kürü kullanıyorum yanında aminoasit takviyesi yapıyorum bugün yaptırdığım testlerde
    Ast 136
    Alt 335 çıktı kilo artışım oldu 15 kilo kadar. Çok zayıftım nedeni nedir ilacı bıraksam eski haline döner mi? Enjeksiyona devam edebilir miyim ? Tavsiyeniz nedir

  • Alt 2628
    AST 1510
    Bilirubin direk 1.84
    Bilirubin total 3.51
    Ultrason çektiler ve sonra MR’a yolladılar. MR için gün verdiler ama çok endişelendim. Bu yükseklik neden olabilir?

    • Bu sonuca bakılarak birşey söylemek zor. Karaciğer testlerinde ciddi yükseklik var. Birçok tetkik yapmak gerekir. Hepatitler başta olmak üzere birçok hastalık buna neden olabilir. Geçmiş olsun.

  • merhaba , bir süredir yoğun bakımda yatıyordum şuan hastaneden taburcu oldum kullandığım vücut geliştirme ilacı yüzünden şuan ki değerlerim ast 45 alt 77 ancak düşmek bilmeyen bilrubin değerim 23 Alkalen fosfataz 161 bu süreç daha devam edecek mi kötü bir olayla karşılaşır mıyım ?

  • 12 aylık oğlum 3 hafta önce su çiçeği geçirdi ve bitti. Ancak halsizlik gibi gribal enfeksiyonu andıran bazı rahatsızlıkları bir süredir devam ediyordu. Şüphelenip sağlık ocağında tahlil yaptırdım. Alt 418 – Ast 353 çıktı. Sebebi ne olabilir ve hangi bölüme gitmeliyiz?
    Teşekkür ederim

  • Merhabalar ben 17 yaşındayım ve 111 kiloyum roaccutane kullanıyorum ALT değerim 42.47 çıktı hastane sonuçlarına göre normal değerler 1-41 arası ama sizin dediğinize göre değil birşey olabilir mi?
    AST değerlerim ise 21.92 çıktı karaciğerim hasar mı görüyor ?

    • Çok hafif yüksek. Daha önceki değeriniz de bu seviyede ise ilaca bağlı olmadığı düşünülür. Önceki tahlillere göre değerlendirmek gerekir. Ancak yükselmeye devam ederse ilaca bağlı olduğu düşünülür ve ilaç kesilir.

    • Yükselme nedeninin bulunması gerekir. İlaca bağlıysa ilaç kesilmeli, hepatit ise ona yönelik tedavi verilmeli, karaciğer yağlanması ise kilo verilip hareketli yaşam tarzına geçilmesi gibi… Öncelikle yüksekliğin nedeni tespit edilmeli.

  • Merhaba, 9 yaşinda oğlum var testlerde 2 gün önce ast 267 alt 315 ldh 537 çıktı boğazında da dıştan 1 apse içerdede 3 apse gözüküyor ultrasonda bugün yapılan sonuçlarda ise ast 233 alt 349 ldh 472 çıktı şu anda 10 gün göZetimde kalacağimizi söyledi bol su içmesini söyledi 10 gün sonra tekrar karaciğer testi yapacağiz bu değerler boğaz iltabı kaynaklimi yoksa hepatit şüphesimi bu ara da oğlum 8 ayda 9 kilo civari kilo aldi sorularimi cevapladiğiniz için şimdiden teşekkür ederim kolay gelsin.

  • Merhaba kortikosteroid kullanıyorum ama krem olarak sadece lokal kortikosteroid onu da düzenli kullanmıyorum ast normal alt 63 çıktı buna bağlı mı acaba ayrıca ayak mantarı da var ama ilaç kullanmadım onun için

  • Ben oruç tutuyordum son 3 gün kala antalyada yaşadığım için cok susadım normaldede ben günde 3-4 litre su içiyorum bu son 3 gün önce dilim bembeyaz ve halsizdim babamda iftarda rengimin biraz beyaz olduğunu soyledi. ertesi gün sağlık ocagına gittim fakat pek bi yardımcı olmadı doktor sadece kan testi yapıp muane bile etmeden dahiyede git dedi

    AST 30 ( NORMAL ARALIK 0-50)
    ALT 77 ( NORMAL ARALIK 0-50)
    yazıyor , normalde bende vitamin eksikliği vardi ve vitaminlerim b12 gibi 153 çiktı alt sınır 126 yaziyor bu oruç tuttuğum için ve düzgün beslenmemem ve susuz kaldığım için olabilir mi ?

    bayramdan dolayı anca 4 gün sonra doktara gidebiliyorum biraz tedirgin oldum.

    • Oruç tutmanın veya susuz kalmanın bu yüksekliğe neden olması pek beklenmez. Hafif bir yükseklik var. Doktorunuzun dediği gibi dahiliye doktorunun değerlendirmesi sağlıklı olur.

  • 33 yaşındayım alt değerim 90 çıktı doktor gastroloji ye sevk etti. İlk okula giderken sarılık geçirmiştim alt dğerim ondan dolayı yüksek olabilir mi?

  • Merhaba tansiyon yuksekligi sebebi ile doktora gittim kardiyoljide birsey cikmadi kan testlerim de alt 124 cikti acaba bununla alakali olabilir mi birde forumlarda karaciger yaglanmasi yada hepatitten bahsediyor acaba 124 le hangisinin olma ihtimali daha yuksek

    • Akut hepatitlerde bu değerin çok daha yüksek olması beklenirken kronik hepatitlerde bu seviyelerde yükseklikler görülebilir. Günümüzde rastlantısal tespit edilen karaciğer enzimi yüksekliklerinde yağlanmaya sık rastlanır. Yine de kesin birşey söylemek zor. Daha fakrlı bir durum da bu yüksekliğe neden olabilir.

  • Plt 233 pt 13.8 HBV DNA 2245 ast 17 alt 29 çıktı kronik hepatit b taşıyıcısiyim 36 yaşındayım sizce sonuçlarım yüksek mı acaba

  • Alt 32 Aralık verilmemiş ancak tahlil sonuçlarında kırmızı ile gösterilmiş 17 yaşındayım 80mg den başladım şuan günde 32 mg kortizon , günde 52.5 mg imuran 2000mg salofalk alıyorum karaciğerimi zedelemeye başlamış olabilirler mi? Kolestrol vesaire de yüksek çıkmış

  • Alt 1200 ast 600 cıkıyo hepatit b var dedi doktor karaciğer ultrosonu cekti biraz buyume var dedi biyopsi istedi bu sonuçlar surekli fazlalaşıyor normal mi?

  • Benim ALT 171
    Ast 911
    Total Bilirubin 0.6
    20 yaşındayım subaylığa hazırlandığım için spora başladım ilk iki gün ağır idman yaptım 3. Gün istirahat 4. Gün bu sonuçlar çıktı genel kontrolünde bir yorumunuz var mı?

  • Merhaba 30 yaşındayım ve kadınım. tüm değerlerim normal referans aralığında fakat ALT 0-33 normal görünürken bende 72.3. AST ise 0-32 normal referans aralığında ve benimki 30. İlaç neden olamaz çünkü düzenli kullandığım hiçbir ilaç yok. Nedeni ne olabilir? Kilo veremediğim için yaptırdım testleri detaylı şekilde.

  • Merhaba ben elif oğlum 7 yaşında ameliyat olucaktı ama tahlillerde ast 344 alt 744 cıktı ne yapmamız gerekiyor?

  • Merhaba,

    3 yasindayinda oğlumda birer hafta arayla alt ve ast degerleri 67 ve 74 cikiyor, suan icin gorunen veya bilinen herhangi bir rahatsizligi yok, degerlerin tespiti icin ne onerirsiniz?

  • Yaş 52, Kilo 82, Boy 1,65 olup, pıhtı sonucu kalp anjiosu oldum ve yaklaşık 9 aydır ilaç kullanıyorum. İlaçlarım Piavix, Coraspin, Şeker için Glifix,
    Safra taşı tanısı ile yaptırdığım tetkikler sonucu ilk ultrasonda 4-5 ad. 5 mm denildi,
    Bir ay boyunca tavuk taşlığı zarını un haline getirip her gün üç defa aç karnına içtim.
    İkinci ultrason iki ay sonra aynı hastanede çekildi ve sonuç taş yok, aynı gün Dr tekrar istedi ve bu kez taş var denildi.
    Aynı hafta İki Devlet hastanesine daha gittim birinde “kesede milimetrik birkaç adet taş ile uyumlu” şeklinde sonuç çıktı.
    Diğer hastanede bir gün sonra “Safra kesesi normal konum ve hacimdedir. Duvar kalınlığı normal sınırlardadır. Lümen içerisinde lezyon izlenmedi” şeklinde sonuçlar çıktı.
    Dr iki hafta sonra operasyon için gün verdi. Sırtımda hafif baskı ve hafif ağrı da var. Ne yapacağıma karar veremedim. Sizden acil yardım ve görüşlerinizi arz ediyorum. Saygılarımla
    Glikoz 139,4
    ALT 71,1
    Bilirubin (dirkt) 0,258
    GGT 126
    LDL 190

    • Ultrason yapan kişiye bağlı bir tetkiktir. Yani bir laboratuvar testi gibi değildir. Bir doktorun göremediğini başka bir doktor görebilir. Eğer muayene bulgularınız bu durumu destekliyorsa taş lehine yorumlanır. Maalesef ameliyat konusunda fikir beyan edemeyiz. Doktorunuzla tereddütlerinizi paylaşabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  • ALT’nin yüksek oldu. 109 gibi bi değer çıktı. Bunun nedeni ne olabilir. Diğer değerler normal denildi fakat ALT tek başına yüksek bi sonuç gösterdi.Son 3 yıl içinde de ilaç kullanımı olmadı.

  • Mrhaba yakın zamanda iş için sağlık raporu alabilmek adına kan testi yaptırdım bu kan testleri sonucunda bazı değerlerin yüksek olduğu söylendi şöyleki ALT 67 GGT 69 bir hafta önceki değerlerde bunlar yüksek çıkmıştı bir hafta sonrasıysa kan üre azotu (Bun) 45.57 AST 41 ALt 87 şeklinde çıktı bu değerleri değerlendirirseniz sevinirim birde detay veriyim kendimle ilgi son bi kaç haftadır tatildeyim çok dengeli beslenmiyorum birde spor yapıyorum suplement kullanıyorum bunlar etkenmidir değerlendirirseniz sevinirim teşekkürler

Yorum Yap